Novi lider Severne Koreje Kim Džong Un održao je juče svoj prvi govor koji je prenosila državna televizija. On je govorio na stogodišnjici rođenja Kim Il Sunga. Pohvalio je vojnu doktrinu svog dede i poručio da je zauvek prošlo vreme u kojem se moglo pretiti Severnoj Koreji.


– Prenosim pozdrave našim zemljacima u Južnoj Koreji i širom sveta koji su se posvetili ujedinjenju i prosperitetu naroda – rekao je Kim Džong Un. On je, kako prenosi Bi-Bi-Si, čitao govor koji je trajao dvadesetak minuta.

Novi vođa je rekao da je mir važan, ali da je nacionalni ponos još važniji, te pohvalio politiku „prvo vojska“ koju sprovodi režim u Pjongjangu.

– Superiornost u vojnoj tehnologiji više nije monopol imperijalista… Moramo da učinimo sve što možemo da bismo ojačali narodne oružane snage – rekao je Kim, više buta prekidan aplauzima. Britanski javni servis ocenjuje da je javni nastup novog vladara znak promena u politici Pjongjanga, budući da je prethodni vođa Kim Džon Il za 18 godina na vlasti održao samo jedan govor.

Povodom godišnjice rođenja Kim Il Sunga održana je i vojna parada na kojoj je predstavljen novi projektil, dva dana pošto je Severna Koreja neuspešno lansirala raketu (srušila se minut po lansiranju), prenosi Beta.

Analitičari u Japanu i Južnoj Koreji kažu da je projektil možda veći od prethodnog, ali tek treba utvrditi da li je to interkontinentalna balistička raketa (ICBM) na kojoj Pjongjang navodno radi već duže.

– Izgledalo je kao nešto više od makete, i kao da može biti ICBM, ali je to vrlo teško utvrditi u ovom trenutku – rekao je Isaku Okabe, vojni stručnjak iz Japana. Analitičari su mesecima spekulisali da Severna Koreja radi na raketi koja je veća i jača od projektila Unha-3 koji se srušio u petak. Taj novi projektil bi trebalo da ima veći dodatni pogon (boosters) što bi mu dalo domet veći od 10.000 kilometara. To bi teorijski značilo mogućnost da stigne do obale SAD.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari