Nastavak radova na uređenju „Kamene devojke“, podzemnog grada Karađorđevića u Malom Zvorniku 1Foto: Turistička organizacija grada Zvornik

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije potpisalo je sa Malim Zvornikom ugovor o nastavku uređenja prostorija u podzemnom gradu Karađorđevića i za narednu fazu odobrilo 6,2 milona dinara iz državne kase.

Podzemni grad Karađorđevića građen je početkom tridesetih godina prošlog veka po nalogu kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića, kao sklonište za smeštaj članova dinastije i Vlade u slučaju rata, pišu Lozničke Novosti.

Nalazi se u u dubini strme stene, na površini od oko pet hiljada kvadrata od čega je tri korisnog prostora.

Nastavak radova na uređenju „Kamene devojke“, podzemnog grada Karađorđevića u Malom Zvorniku 2
Foto: TO grada Zvornik

Sastoji se od 75 prostorija i hodnika, u dužini oko 1,5 kilometar i u njemu su izgrađeni kraljevi apartmani, kabineti, sale, spavaonice za gardu, biblioteka, kapela sa oltarskim prostorom, kraljevska česma i druge prostorije, predviđene za kraljevo ratno komandno mesto i duži boravak većeg broja ljudi pod zemljom, u slučaju ratnih okolnosti.

Gradnja je trajala nekoliko godina, do ubistva kralja Aleksandra u Marseju, 1934. godine, do kada je urađeno oko dve trećine skloništa.

Korišćeno je samo jednom, aprila 1941. godine, kada je pre odlaska u izbeglištvo, svoju poslednju noć u Srbiji, u nedovršenom skloništu, proveo mladi kralj Petar Drugi Karađorđević.

Kompleks ima 12 ulaza sa teškim metalnim vratima i ventilacione otvore, zahvaljujući kojima je temperatura unutar njega uvek stabilna i iznosi od 14 do 16 stepeni Celzijusa.

Šifrovani naziv prostora tokom gradnje bio je „Kamena devojka“, a bubući planirani radovi obuhvatiće i nabavku replika pušaka, uređaja i predmeta iz navedenog perioda, kao i izradu i postavljanje 12 izložbenih panoa sa istorijskim podacima i 30 tabli sa obaveštenjima, kao dopuna postojeće turističke signalizacije u objektu.

Osim sredstava koje je odobrilo Ministarstvo, opština Mali Zvornik doniraće još dva miliona dinara, za nabavku gotovih komada stilskog nameštaja ili izradu replika nameštaj iz perioda pre Drugog svetskog rata, za opremanje 13 prostorija u objektu.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari