Nastavlja se izgradnja prihvatilišta za pse i mačke lutalice u Novom Pazaru 1Foto: Ana Milošević/Danas

Gradska uprava u Novom Pazaru raspisala je tender za izbor izvođača radova za završne radove na izgradnji prihvatilišta za pse i maške lutalice.

Osim završnih radova na štenarama i upravnoj zgradi, izvođač radova treba da postavi ogradu, uradi električne instalacije, telefonske i računarske mreže, postavi video nadzor i uradi vodovodnu i kanalizacionu mrežu.

Rok za završetak radova je 90 dana, a finansiraju ih zajedno Ministarstvo bez portfelja i lokalna samouprava. Ministarstvo je za sufinansiranje tog projekta obezbedilo 13,5 miliona dinara. Ugovor su, početkom juna, potpisali ministar Edin Đerlek i novopazarski gradonačelnik Nihat Biševac,

Izgradnja prihvatilišta za pse i mačke lutalice počela je krajem 2019.godine, u selu Čašić Dolac, nedaleko od Novog Pazara.

Prvu fazu izgradnje realizovala je novopazarska kompanija „Elmir“. Vrednost tih radova bila je nešto više od 11,6 miliona dinara.

Kada je počela izgradnja, Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu, iz Budžetskog fonda za programe lokalnih samouprava, u sufinansiranju projekta učestvovalo je sa 9,5 miliona dinara, a ostalo je obezbedila gradska uprava.

Izgradnjom tog prihvatilišta, prestaje potreba za angažovanjem kompanije „Avenija MB“ za humano hvatanje i tretiranje pasa lutalica.

Saradnja Novog Pazara sa tom kompanijom, koja pse lutalice, iz ovog grada, odvozi u prihvatilište kod Vrnjačke Banje, a tu uslugu, ove godine, naplaćuje 14 hiljada dinara po psu.

Prihvatilište na novopazarskoj teritoriji, prema projektu, imaće površinu veću od 400 kvadrata, na kojoj će se nalaziti upravna zgrada, ambulanta i stacionar i dve štenare sa 14 boksova.

Psi lkutalice su primetni na ulicama grada. Najviše ih ima u krugu Opšte bolnice i prolaznici su, često, njihova meta.

Na novopazarskim ulicama, izgradnjom ovog objekta, rešiće se veliki problem pasa lutalica, ali će se smanjiti i broj oštećenih građana, koje psi napadaju na javnim mestima.

Lokalna samouprava iz svog budžeta izdvaja pozamašna sredstva za obeštećenja građanima, koji su bili meta pasa lutalica. Na primer, za četiri godine, od 2014. – 2018.godine, iz gradskog budžeta je za odštetu zbog ujeda pasa isplaćeno 60 miliona dinara.

Više vesti iz ovog grada čitajte na LINKU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari