Nastavlja se suđenje Jovanjica 1: Sud odlučuje o saslušanju policajaca koji su uhapsili Koluviju 1foto Aleksandar Roknić Danas

Izgled budućeg toka sudskog postupka u predmetu Jovanjica 1 u dobroj meri mogao bi da zavisi od današnjeg glavnog pretresa na kojem je planirano da sud odluči o dokaznim predlozima dve strane.

Naime, veće Posebnog odeljenja Višeg suda u Beogradu je na prethodnom pretresu saslušalo predloge odbrane i Tužilaštva za organizovani kriminal, vezano za svedoke koje bi želeli da saslušaju.

Odbrana je predložila da se sasluša pet policijskih službenika Četvrtog odeljenja beogradske policije kriminalističke policije, koji su učestvovali u hapšenju Predraga Koluvije, vlasnika plantaže Jovanjica koji se tereti da je organizovao kriminalnu grupu odgovornu za neovlašćenju proizvodnju 1,6 tona kanabisa. Predlog odbrane odnosi se i na načelnika ovog odeljenja Slobodana Milenkovića, kao i Dušana Mitića šefa operative.

Upravo njih dvojica su bili na udaru provladinih medija koji su tvrdili da su vršili pritisak na Koluviju, a Milenkovića je i bivša državna sekretarka MUP-a Dijana Hrkalović javno optužila da “radi drogu”. Nakon intervjua Hrkalović, Više tužilaštvo u Beogradu je pokrenulo predistražni postupak u okviru kojeg je saslušalo Milenkovića, ali je postupak privremeno obustavljen nakon što je njegov branilac uložio ustavnu žalbu, smatrajući da se postupanjem tužilaštva narušavaju njegova ustavna prava.

Predlogu odbrane da se oni saslušaju nije se usprotivio postupajući zamenik tužioca Saša Drecun. S druge strane, Drecun se usprotivio drugom predlogu odbrane da se sasluša Tomislav Radovanović, načelnik Službe za specijalne istražne metode MUP-a, navodeći da on nije učestvovao u policijskoj istrazi ovog slučaja.

Radovanović, iako nije učestvovao u istrazi, jeste javno govorio o ovom slučaju, ponavljajući tezu odbrane da je u ovom postupku bilo manipulacije dokazima. Ovim javnim nastupima, prema Drecunovim rečima, Radovanović je pokazao “pristrasnost, subjektivnost i neprofesionalizam”, istovremeno se protiveći i saslušanju ljudi koji su njemu direktno podređeni.

S druge strane, on se nije usprotivio saslušanju svih ostalih veštaka koji su bili uključeni u ovaj slučaj, uključujući i veštake koji su merili nivo psihoaktivnih supstanci u biljkama koje su pronađene na Jovanjici. Ovo veštačenje predstavlja jedno od najsnažnijih dokaza tužilaštva, pošto ukazuje da je na privrednom dobru pronađena opojna droga. Odbrana, opet, od početka suđenja insisitra da na Jovanjici nije bila gajena indijska, već industrijska konoplja koja ima znatno niži nivo psihoaktivne supstance. Za gajenje ove biljke, privredno društvo Jovanjica imalo je sve potrebne dozvole.

U predmetu Jovanjica 1, Koluvija i devet njegovih saradnika tereti se za neovlašćenu proizvodnju i puštanje u promet 1,6 tona kanabisa. I dok ovaj predmet ide ka prvostepenoj presudi, to nije slučaj sa predmetom Jovanjica 2. U ovom predmetu, koji se fokusira na operaciju obezbeđivanja proizvodnje kanabisa, pored Koluvije okrivljeno je i nekoliko pripadnika policije, civilne i vojne službe bezbednosti. Ovaj predmet već duže vreme ne može da odmakne dalje od faze pripremnog ročišta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari