Nastavlja se testiranje na tuberkulozu kontakata dece iz Novog Pazara 1Foto: S. Novosel

Epidemija tuberkuloze u Novom Pazaru prijavljena je pred Novu godinu.

Ovom bolešću zaraženo je šest dece iz dve porodice. Oni su učenici osnovnih škola „Bratstvo“ i „Stefan Nemanja“.

“Imamo još dvoje dece, za koje se sumnja da su zaražena. Ona su na posmatranju i pod odgovarajućom su terapijom. Mesta za paniku nema, jer je reč „porodičnoj epidemiji“ , rekla je, za Danas, dr Maida Iković, portparolka Zavoda za javno zdravlje (ZZJZ) u ovom gradu.

Ove sedmice se testiraju učenici i nastavnici OŠ „Bratstvo“ i drugi ,kontakti. Kod svih, do sada testiranih pokazalo se da su negativni na tuberkulozu.

Dr Iković kaže da će sledeće sedmice biti testirani nastavnici i učenici u školi „Stefan Nemanja“ i drugi kontakti dece obolele od tuberkuloze iz te škole.

Za testiranje dece nadležno je Dečije, a odraslih Grudno odeljenje novopazarske Opšte bolnice.

Načelnica Grudnog odeljenja dr Jasmina Osmanović, potvrdila je, za Danas, da su, do sada, testirali više od 30 prosvetnih radnika iz škole „Bratstvo“ i da su nalazi negativni.

Kaže da se, na tom odeljenju, nalaze tri novootkrivena pacijenta zaražena tuberkulozom. Jedan od njih je migrant, iz Centra za azilante u Tutinu, pa je izvršeno testiranje svih lica u tom centru i njihovih kontakata.

Poslednjih godina, u novopazarskoj bolnici se leči oko 50 novozaraženih tuberkulozom. Zbog epidemije korona virusa, ne može da se govori o preciznoj statistici.

Grudno odeljenje je bilo u crvenoj zoni, pa su svi takvi dijagnostikovani pacijenti iz Novog Pazara i Tutina odmah upućivani na lečenje na Ozren.

Dr Osmanović naglašava da je, prošle godine, na Grudnom odeljenju dijagnostikovano 29 obolelih od tuberkuloze – 25 iz Novog Pazara i četiri iz Tutina.

Poslednja , epidemija tuberkuloze, u ovom gradu, bila je 2016. godine, kada je žarište bilo u Gimnaziji.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari