Nastavljaju se radovi na modernizaciji daljinskog grejanja u Kragujevcu 1Foto: Grad Kragujevac

Radovi na modernizaciji sistema daljinskog grejanja u kragujvačkoj „Energetici”, vredni 18 miliona evra, odvijaju se kako je i predviđeno ugovorom, kažu u Skupštini grada.

U „Energetiku” su za novo kotlovsko postrojenje na gas stigli ventilatori svežeg vazduha, lukovi i ostali materijal za zamenu toplovoda vrelovodom, gorionici, izmenjivači toplote sa dodatna dva kilometara predizolovanih cevi, a radnici ovog gradskog preduzeća rade na njihovom instaliranju.

Takođe, u toku su i pripremni radovi za izradu platoa na kome će biti postavljene dizalice za ugradnju gasnih kotlova.

Da podsetimo, kao što je „Danas” već pisao, ugovor sa EBRD za zamenu kotlova u kragujevačkoj „Energetici” vredan 18 miliona evra u julu prošle godine, u prisustvu gradonačelnika Nikole Dašića, potpisali su ministar finansija Siniša Mali, ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović, direktor Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za Zapadni Balkan Mateo Kolanđeli i direktor Energetike dr Andreja Ilić.

Cilj rekonstrukcije, odnosno zamene postojećih kotlova na ugalj kotlovima na prirodni gas ili alternativno, na lož ulje je, između ostalog, i povećanje pouzdanosti snabdevanja i smanjenje zagađenja vazduha kao i smanjenje troškova proizvodnje toplotne energije.

Instaliranje novog kotlovskog postrojenja na gas prema projektu gasifikacije podrazumeva šest novih kotlova i gašenje kotlarnica na ugalj, a u planu je i rekonstrukcija dela vrelovoda za snabdevanje potrošača u gradskim naseljima Erdoglija, Lepenica i Centar. Predviđeno je vođenje tri nezavisne cevne mreže za ova naselja kao i merenje utroška toplotne energije za sva tri ogranka.

Inače, kotlarnica Zastava, kako ističu iz „Energetike”, predstavlja složen energetski sistem vitalan ne samo za grejanje grada već i za proizvodne procese bivše Grupe „Zastava” i po tom kapacitetu više je termoelektrana nego toplana, čija je prvobitna osnovna namena bila da zadovolji potrebe snabdevanja industrije tehnološkom parom, a danas se koristi za grejanje grada.

Iz ove kotlarnice toplotnom energijom za grejanje snabdeva se 22.000 korisnika u širem centru grada u kragujevačkim naseljima Lepenica, Centar i Erdoglija.

Projektom vrednim 18 miliona evra koji finansira Evropska banka za obnovu i razvoj, Kragujevac će biti prvi grad u Srbiji koji gasi kotlarnice na ugalj, a rešiće i problem pepelišta, tvrde gradske vlasti.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari