Nastavljeno suđenje Belivukovoj grupi: Svađa advokata zbog pitanja o ubijenom navijaču 1foto Peđa Milosavljević /Starsport

Trećeg dana suđenja grupi Veljka Belivuka nastavljeno je iznošenje odbrane okrivljenih, ali su u sudnici viđene i prve nesuglasice oko proceduralnih pitanja.

Najburnije je bilo tokom svedočenja Aleksandra Vučeljića, okrivljenog da je bio član grupe i da je učestvovao u dilovanju droge, ali koji se ne spominje u delovima optužnice koja se bavi ubistvima. On je u svom iskazu potvrdio da je član navijačke grupe “Iz principa”, kao i da se u prošlosti angažovao na pomirenju sukobljenih navijačkih grupa Fudbalskog kluba Partizan. Danas se našao u situaciji da miri advokate u sudnici Posebnog odeljenja Višeg suda u Beogradu.

Naime, nakon što su svi učesnici u postupku iskoristili svoje pravo da mu postave pitanje za reč se javila punomoćnica porodice ubijenog navijača Gorana Veličkovića.

Ona je svojim pitanjima želela da potvrdi tezu optužnice da je Veličković bio vođa frakcije koja je bila u sukobu sa Belivukovom. Advokati odbrane su se pobunili nakon prvog pitanja, rekavši da Vučeljić po zakonu ne mora da odgovara na ta pitanja jer nije obuhvaćen tom tačkom optužnice.

Vučeljić je rekao da će odgovarati na pitanja kako bi prekinuo svađu, ali je tek tada nastala vika u sudnici. Neko od branilaca je vikao „slušaj svog advokata“, a u jednom trenutku je njegov branilac rekao da će mu otkazati punomoćje ukoliko nastavi da odgovara. Nakon toga Vučeljić je rekao da neće više odgovarati i vraćen je na optuženičku klupu.

 

Prigovore na način vođenja postupka imali su optužene vođe kriminalne grupi kojoj se sudi – Veljko Belivuk i Marko Miljković.

Belivuk je u jednom trenutnu izašao na govornicu, zamolivši predsednicu veća Vinku Berahu Nikićević da zaštiri prava okrivljenih. Njegov prigovor se odnosio na činjenicu da je zamenik tužioca za organizovani kriminal, u više navrata okrivljenima postavio pitanja vezano za njihovu komunikaciju, iako su svi decidno rekli da neće odgovarati na pitanja koja se tiču Skaj aplikacije.

– Znam ja šta je on pitao, nisam ja retardiran. To što on misli da smo glupi jer smo ovoliki i imamo mišiće, to je njegov problem, rekao je Belivuk.

Miljković se u nekoliko navrata javljao za reč, skoro uvek se pozivajući na određeni član Zakona o krivičnom postupku. Jednom prilikom je tražio od sudije da prekine da prekida izlaganja okrivljenih, a drugom da mu se omogući da prati suđenje iz dela sudnice u kojoj postoje stolovi, a gde sede tužioci, advokati, ali i okrivljeni saradnici. Kako je rekao, na optuženičkoj klupi ima poteškoća da hvata beleške pošto mora na kolenu da drži svesku.

Sudija Beraha je rekla da je to nemoguće zbog razloga bezbednost, čemu se Miljković usprotivio.

– Čije bezbednosti? Ja sigurno neću nikoga napasti, a ne plašim se da će mene neko napasti, rekao je Miljković.

Pored Vučeljića, odbrane su u toku dana iznosili Milovan Tadić, Aleksa Šejić, Nikola Stefanović, Vladimir Grek, Boris Karapandžić, Slađana Sekulić i Filip Ivanovski.

Svi oni su negirali izvršenje dela koja im se stavljaju na teret, ponavljajući tvrdnju da tužilaštvo nije ponudilo nikakve dokaze kojim bi potkrepilo svoje optužbe. Većina ih je priznala da su bili članovi navijačke grupe, ali negiralo učešće u organizovanoj kriminalnoj grupi. Nekoliko okrivljenih požalilo se sudu da je na njih u policiji vršen pritisak da sarađuju, kao i da su im tom prilikom prekršena brojna prava.

U optužbama je prednjačio Aleksa Šejić, koji je radio u restoranu na Partizanovom stadionu. Šejić, koji se između ostalog tereti i za silovanje I. S., navijača Partizana, rekao je da je uhapšen bez ikakvog povoda. Njega su, navodno, policajci skidali golog, fotografisali, tukli i mučili, istovremeno mu nedozvoljavajući da kontaktira odabranog branioca.

On je, prema svom iskazu, odbijao saradnju sve do trenutka kada su mu zapretili da će mu maloletnu braću socijalna služba oduzeti odvesti u dom. Tada je potpisao iskaz kojim tereti Milovana Tadića.

On je naknadno, pred tužiocem negirao ovaj iskaz, rekavši da je iznuđen, a na suđenju se javno izvinio Tadiću.

Govoreći o policajcima koji su učestvovali u iznuđivanju iskaza on je imenovao Nevenka Marića, zamenika načelnika SBPOK-a i inspektora ove službe Božidara Stolića koji je naknadno prvostepeno osuđen zbog odavanja informacija Belivukovoj grupi.

Stolića je u svom iskazu spomenuo i Milovan Tadić, rekavši da mu je prilikom ispitivanja poručio da će ga “zgaziti kao vašku”. Tadić je rekao da je policija uticala i da on bude prvostepeno osuđen u drugom postupku. Podsetimo, Tadić je bio osuđen za nanošenje teških telesnih povreda od kojih je preminuo Slobodan Vukić. Ova presudu je naknadno ukinut na apelaciji.

Sudski postupak Belivukovoj grupi se nastavlja sutra.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari