belivuk suđenjefoto FoNet Marko Dragoslavić

Suđenje članovima klana Veljka Belivuka koji se terete za sedam teških ubistava, otmice, mučenja, silovanje, prodaju droge i nedozvoljeno držanje oružja nastavljeno je ispitivanjem oštećenog svedoka, koji je prema navodima optužnice Tužilaštva za organizovani kriminal silovan u prostorijama na stadionu Partizan u Beogradu.

Tokom svedočenja, koje je započeto na prethodnom ročištu i ispitivanja ovog svedoka od strane okrivljenih i njihovih branilaca, javnost i mediji bili su isključeni sve vreme dok se svedok nalazio u sudnici. Svim prisutnim učesnicima u postupku predsednica sudskog veća ukazala je na to da detalje tog svedočenja ne smeju iznositi u javnost, u suprotnom smatraće se da je izvršeno krivično delo, piše N1.

Kada je to ispitivanje završeno, ponovo je suđenje otvoreno za javnost, kada je na redu da svedoči bio Aleksandar Nuždić, blizak prijatelj i saradnik jedne od žrtava Belivukovog klana Gorana Mihajlovića.

Prema navodima Tužilaštva, a o čemu su tokom suđenja svedočili i okrivljeni saradnici Srđan Lalić i Nikola Spasojević, Goran Mihajlović otet je 1. aprila 2019. godine, zatim otrovan u kući u Ritopeku, da bi onda njegovo telo pojedini članovi ove kriminalne grupe prevezli u kamionu sa peskom na jedan plac u Surduku, gde je bio spaljen na lomači. Ostataka tela su se rešili tako što su ih na kraju bacili u reku.

Aleksandar Nuždić je svedočio o tome da je zajedno sa Goranom Mihajlovićem radio poslove u vezi sa drogom i to marihuanom. Kazao je da je on sa Mihajlovićem radio prevoz marihuane oko godinu dana, da je marihuana dolazila u turama od 10 do 100 kilograma i da je on nije čuvao, već je Mihajlović skladištenje organizovao sa nekim drugim ljudima. Rekao je i da se marihuana kupovala na odloženo, ali i na isti način prodavala – plaćalo se na odloženo do 15 dana.

Takođe je rekao odgovarajući na pitanja optuženog Marka Miljkovića, jednog od dvojice vođa kriminalnog klana, da je Mihajlović radio i poslove sa heroinom, ali da on to nije želeo i da su zbog toga imali i manji sukob. Naveo je Nuždić i da je poslove sa drogom započeo sa Mihajlovićem krajem 2017. ili početkom 2018. godine, da je znao da je Mihajlović imao ranije mnogo problema sa zakonom, da je u Crnoj Gori učestvovao u pljački banke.

Takođe je Nuždić kazao i da je Goran Mihajlović imao dva „skaj“ telefona. Jedan je uvek on sam koristio, a drugi je davao mnogima za potrebe poslova sa drogom, kada treba da komuniciraju u vezi sa nabavkom, prevozom ili preuzimanjem. Prema rečima Nuždića taj drugi „skaj“ telefon – beli Nokia aparat – Mihajlović je preko Filipa Golubovića davao i njemu.

„Goran mi je davao da koristim taj „skaj“ kada njemu treba da stigne roba (droga prim.aut.), tada se čujemo preko „skaja“‘, rekao je Nuždić.

Tokom istrage Aleksandar Nuždić je kazao tužiocu da je Goran Mihajlović sebe smatrao pripadnikom „škaljarskog“ klana. Međutim tokom svedočenja pred sudom nije mogao da kaže da li je Mihajlović pripadao nekom kriminalnom klanu niti je mogao da opredeli kom. Na pitanje Ivana Ninića, punomoćnika majke ubijenog Gorana Mihajlovića, ali i jednog od advokata odbrane zašto sad govori drugačije, Nuždić nije znao da odgovori.

Takođe, Nuždić je pomenuo i da je jednom prilikom na Kopaoniku video iz automobila na udaljenosti od 6-7 metara osobu koja je razgovarala sa Goranom Mihajlovićem, za koju mu je Mihajlović rekao da je ubio Saleta Mutavog (Aleksandra Stankovića, vođu Janjičara). Reč je o, kako Nuždić tvrdi, Stevanu Stamatoviću, jednom od vođa „škaljarskog klana“.

Podsetimo, nakon ubistva Saleta Mutavog navijačku grupu „Janjičari“ preuzeo je da vodi Veljko Belivuk, a njegova kriminalna grupa bliska je „kavačkom“ klanu, čiji je vođa Radoje Zvicer.

Inače, ova dva crnogorska klana, „škaljari“ i „kavači“ su u sukobu.

Upravo pomenuti Stevan Stamatović i Igor Dedović, kako je o tome svedočio okrivljeni saradnik Srđan Lalić tokom suđenja Belivukovom klani ubijeni su u januaru 2020. godine u Atini. Njihovo ubistvo, kako je tvrdio Lalić, naručio je Zvicer, organizovali su Veljko Belivuk i Marko Miljković, a neposredni izvršioci likvidacija Ljubomir Lainović i Milija Brašnjević.

Veljko Belivuk je pitao svedoka Aleksandra Nuždića i da li se plašio Gorana Mihajlovića, na šta je Nuždić odgovorio da jeste jer je postojala jedna situacija u kojoj je navodno nestala marihuana koju su njih dvojica sklonili i jedini znali gde se ona nalazi.

„Jednom prilikom Goran je došao sa još jednom osobom i uzeo tu marihuanu, a mene optužio za nestanak i tražio pare za nju. To je moja majka plaćala, odvajala deo plate sve dok u jednom momentu Goran nije rekao dosta ne moras više da plaćaš. Ja sam se zbog toga bojao, na primer da me upuca, jer ke znso da mlati pištoljem“, naveo je Nuždić.

Na sledećem ročištu trebalo bi da svedoči Aleksandra Živković, vlasnica placa u Surduku, gde je spaljeno telo Gorana Mihajlovića. Ona je supruga Radoja Živkovića, rođaka vođe „kavačkog“ klana, koji je uhapšen zbog sumnje da je po nalogu Radoja Zvicera organizovao ubistvo Jovana Vukotića, vođe suprotstavljenog škaljarskog klana, u Istanbulu u septembru 2022. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari