jovanjicaFoto: MUP Srbije

Saslušanjem Aleksandra Trifunovića, direktora firme „Balkan grou“, nastavljen je danas u Posebnom odeljenju Višeg suda u Beogradu postupak u predmetu Jovanjica 1.

Firma „Balkan grou“ bavila se trgovinom poljoprivredne opreme, a sarađivala je sa kompanijom Jovanjica. Najveći deo Trifonovićevog ispitivanja odnosilo se na aplikaciju Razgovor, za koju tužilaštvo tvrdi da je služila za organizaciju kriminalne grupe.

Trifunović je potvrdio da je aplikacija postojala i da je bila u fazi razvoja, kada je policija upala u Jovanjicu. On je rekao da je odluka da se komunikacija vodi preko ove aplikacije doneta po ugledu na neke druge kompanije, dodajući da su zaposleni unutar kompanije paralelno komunicirali i preko drugih aplikacija.

Aplikacija Razgovori je značajna za ovaj sudski postupak, pošto tužilatšvo tvrdi da je preko nje Koluvija organizovao ilegalnu operaciju proizvodnje i distribucije kanabisa. S druge strane, teza odbrane je da je aplikacija služila za komunikaciju unutar preduzeća koje se bavilo legalnom delatnošću.

Današnji glavni pretres kasnio je duže od pola sata, zbog toga što optuženi Sergej Mrđa nije bio doveden iz Okružnog zatvora, a njegovo odustvo nije bilo najavljeno ili obrazloženo. Nakon što je konstatovao Mrđino odusustvo, predsednik sudskog veća Zoran Ganić je odredio polučasovnu pauzu, tokom koje je Mrđa doveden u sudnicu.

U predmetu Jovanjica 1, deset okriviljenih tereti se za neovlašćenu proizvodnju i puštanje u promet 1,6 tona opojne droge kanabis. Prvookrivljeni je vlasnik plantaže Jovanjica Predrag Koluvija. Predmet Jovanjica 2 se pak odnosi na operaciju obezbeđivanja operacije proizvodnje i distribucije opojne droge, a pored Koluvije na optuženičkoj klupi nalaze se i pripadnici policije i obaveštajnih službi. Ipak, za razliku od predmeta Jovanjica 1, ovaj sudski postupak već duže od godinu dana stoji u mestu i ne može da prođe fazu pripremnog ročišta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari