Nastavnica prijavila sveštenika zbog neprimerenog ponašanja tokom školske slave 1Foto: J. Patarčić

Liliana Grbić, nastavnica srpskog jezika u OŠ „Branko Radičević“ u Aleksandrovu, prijavila je ZoranaTrivunovića, sveštenika lokalne crkve Sveti Georgije, episkopu vršačkom, zbog, kako tvrdi, neprimerenog i neumesnog ponašanja tokom proslave školske slave Sveti Sava.

Priredba je kao i ranijih godina održana u lokalnoj crkvi jer škola nema adekvatan prostor, a za njeno održavanje imali su saglasnost starešine hrama, kaže Grbić koja se obratila redakciji Danasa.

Navodi da je Svetosavsku akademiju pripremila uz puno ljubavi i nadahnuća sa svojim đacima, da bi se po završetku programa sveštenik proderao i zahtevao da prisutni ostanu kako bi se obratio.

– Nadala sam se da će se zahvaliti gostima, roditeljima i đacima čestitati školsku slavu. Nažalost, mimo svih očekivanja, počeo je da se dere govoreći kako je priredba neprimerena i da dok je on sveštenik, neće dozvoliti da ja, kao nastavnik, uđem u crkvu. Da je on taj koji o tome odlučuje i kakav će program da se izvodi i ko će u buduće decu spremati. Ličio je na inkvizitora, najmanje na svešteno lice. Roditelji su mu se obratili upozoravajući ga da takvo ponašanje ne dolikuje nijednom pristojnom čoveku, a kamoli svešteniku, kao i da crkva nikada nije bila toliko posećena, a sve to zahvaljujući deci, a ne njemu – priča Grbić.

Ona kaže da se svake godine priredba u čast Svetog Save održava u crkvi, a potom se u fiskulturnoj sali škole seče slavski kolač i izvodi skraćeni deo programa. Tako je, kaže, bilo i ovog 27. januara, a drugi deo programa koji je izveden u školi, pripremio je veroučitelj.

Međutim, direktorka OŠ „Branko Radičević“, Biljana Farkić demantuje tvrdnje nastavnice srpskog da iza organizacije priredbe u crkvi stoji škola.

„Program koji je realizovan u Hramu Svetog Georgija organizovan je u dogovoru protonamesnika Zorana Trivunovića i pomenute nastavnice i iza organizacije nije stajala škola. Školska priredba je održana istog dana, u našim prostorijama, i za nju su bili zaduženi nastavnica Liliana Grbić i veroučitelj. Priredbi i sečenju kolača u školi je prisustvovao pomenuti sveštenik poštujući prethodni dogovor sa direktorkom škole – kaže direktorka Biljana Farkić.

Grbić kaže da su imali saglasnost sveštenika za probe priredbe u crkvi.

– Videla sam njegov neprijateljski stav kada sam mu se obratila pre održavanja priredbe. Rekao je da ne može da se peva ruska pesma, da ne može projektor da se unosi, da će on da prekine priredbu…Odgovorila sam da nisam došla da se prepirem, već da se dogovormo o organizaciji, da se unese neko grejno telo u crkvu da se deca ne bi smrazavala. Ceo program je brižljivo pripreman u čast Svetog Save, tradicionalna ruska pesma govori o prodnim lepotama i u njoj nema ništa pogrdno – kaže Grbić.

Ona je uverena da je ponašanje sveštenika upereno protiv nje, ali ne zna šta je razlog za takav njegov stav. U prilog tome navodi da sveštenik prošle godine nije došao da sveti vodicu uoči porodične slave koju slavi.

Redakcija Danasa obratila se svešteniku Zoranu Trivunoviću da čujemo njegovu verziju događaja, ali do objavljivanja ovog teksta on nije odgovorio na našu poruku i poziv.

Preko Eparhije Banatske smo kontaktirali i namesnika za crkvenu opštinu Aleksandrovo Karađorđa Trivunovića, koji nije želeo da se oglašava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari