Kako će u OŠ "Aleksa Šantić" u Sečnju, čija je direktorka lane bila protiv verskog obreda u školi, sutra proslaviti Svetog Savu? 1Foto: J. Patarčić

Nakon što se direktorka OŠ Aleksa Šantić“ u Sečnju Olivera Marjanović prošle godine našla na udaru dela javnosti zbog svoje odluke da se školska slava Sveti Sava obeleži bez prisustva sveštenika, u ovoj osmoletki za sutra je planirana svetosavska priredba, uz rezanje slavskog kolača.

To je objavljeno na sajtu ove škole, na kome je istaknut program sutrašnje proslave: u osam časova biće održana liturgija, nakon koje sledi podela paketića, a u 10 sati predviđeno je rezanje slavskog kolača u maloj školi i u nastavku svetosavska priredba.

Na našu konstataciju da je ove godine dozvoljeno prisustvo sveštenika i verskog obreda u školi, direktorka Marjanović kaže:

– Zakon o crkvama i verskim zajednicama, u članu 31, stav 4 i 5 propisuje da smo mi dužni to da dozvolimo izuzetno u prigodnim prilikama ako imamo zahtev korisnika, a to je Savet roditelja. Oni su uputili zahtev, mi smo ga odobrili, napravili smo da bude u 10 rezanje slavskog kolača i verski obred, a za one koji ne žele da pristvuju priredba počinje u 10 i 15 – kaže za Danas Olivera Marjanović.

Liturgija i podela paketića biće u crkvi, koja je takođe na svom Fejsbuk profilu istakla program obeležavanja školske slave.

Malo je reći da je direktorka lane prošla kroz „toplog zeca“ zbog svog stava.

Sve je počelo kada se u medijima pojavila njena objava iz Fejsbuk grupe Ateisti Srbije da će svetosavska priredba u školi na čijem je čelu proteći bez prisustva sveštenika.

„Prvi put posle niza godina, u našoj školi neće biti verskih obreda 27. januara jer su dobili mene za direktora. Ako budem smenjena zbog toga, eto koraka napred za našu lepu Srbiju“, napisala je rada Marjanović.

Mediji su potom preneli njeno obrazloženje u kojem se pozvala na član 11 Ustava Srbije, a koji propisuje da su crkva i verske zajednice odvojene od države.

Rekla je da je o tome obavestila i lokalnog sveštenika, da je „čovek je sve razumeo“, te da su se dogovorili da se u crkvi održi liturgija na koji su pozvani đaci i svi zaposleni u školi, a da se potom u samoj školi održi priredba sa prigodinim programom.

U pojedinim medijima se pojavila izjava sveštenika iz Sečnja koji je tvrdio da mu je direktorka rekla da je ateista i da iz tog razloga nije prihvatila bilo kakvo bogosluženje u školskim prostorijama.

Usledila je prava hajka na direktorku, zahtevi da ona kažnjena , čak i smenjena.

Mediji su potom izvestili da je sveštenik lokalnog hrama Svetog Dimitrija Velikomučenika u Sečanju 27. januara sa grupom meštana i roditelja ušao u OŠ „ Aleksa Šantić“ i u prisustvu učenika i nastavnika ove škole, održao obred rezanja slavskog kolača povodom Svetog Save, nakon čega je usledila priredba.

Na naš komentar da je lane bezmalo prošla golgotu i da je pod pritiskom javnosti morala da promeni stav, Marjanović kaže da „nije tako“, već da je samo štitila zakon.

– Da je neko uputio zahtev školi ja bih pogledala šta piše u zakonu, bitno je da se poštuje zakon i sekularnost – ističe Marjanović, koja nije želela da odgovori na naše pitanje da li je posle svega što se dešavalo imala neprijatnosti.

Kako će u OŠ "Aleksa Šantić" u Sečnju, čija je direktorka lane bila protiv verskog obreda u školi, sutra proslaviti Svetog Savu? 2
Foto: J. Patarčić

Šta kažu propisi o proslavi školske slave Sveti Sava?

Zakoni u oblasti obrazovanja ne reglišu način na koji se obeležava školska slava.

Sveti Sava se u školskim propisima pominje jedino u kalendarima obrazovno-vaspitnog rada, gde je precizirano da se u školi 27. januara praznuje Sveti Sava – Dan duhovnosti.

Navodi se i da se se Sveti Sava praznuje radno, bez održavanja nastave, a praksa je da se tog dan u svim školama se održavaju priredbe.

Kako je Danas ranije pisao, u velikom broju obrazovnih ustanova proslavi prisustvuje sveštenik SPC i seče se slavski kolač, a poslednjih godina je postalo pomodno da u školi postoji i domaćin slave, što je najčešće ili neko od roditelja ili donatora.

Negde je praksa da se slavski kolač odnese u crkvu, umesto da u školu dolazi sveštenik, a u nekim obrazovnim ustanovama se održavaju samo priredbe. Tako je, recimo, u pojedinim višenacionalnim sredinama.

S druge strane, pomenuti član 31 Zakona o crkvama i verskim zajednicama propisuje da se „bogosluženje i verski obredi mogu obavljati na zahtev nadležnog organa i u bolnicama, vojnim i policijskim objektima, zavodima za izvršenje krivičnih sankcija i drugim institucijama i objektima, a u školama, ustanovama socijalne i dečje zaštite samo u prigodnim prilikama“.

Nadležni organi institucija su u tom slučaju dužni da u skladu sa mogućnostima obezbede vršenje bogosluženja i verskih obreda na zahtev članova tih institucija ili na zahtev korisnika njihovih usluga.

U Ministarstvu prosvete za Danas kažu da se školska slava Sveti Sava praznuje se u školama širom Srbije uz održavanje prigodnih svečanosti.

„Svaka škola ima autonomiju da sama, u skladu sa svojim kapacitetima i specifičnostima lokalne zajednice, organizuje obeležavanje ovog praznika. Škole su, kao i sve druge institucije, dužne da postupaju u skladu sa zakonima koje uređuju i druge oblasti, pa i Zakon o crkvama i verskim zajednicama, koji propisuje da se verski obredi u prigodnim prilikama mogu vršiti i u školama“, navode iz Ministarstva.

Kako će u OŠ "Aleksa Šantić" u Sečnju, čija je direktorka lane bila protiv verskog obreda u školi, sutra proslaviti Svetog Savu? 3
Foto: Zdravko Stojnić/ NCPD Branko

Svečana akademija i dodela Svetosavske nagrade

Povodom školske slave Svetog Save, ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović posetiće sutra, 27. januara zemunsku OŠ „Majka Jugovića“, najavljeno je iz Ministarstva prosvete.

Na pitanje kako će sutra proslaviti Svetog Savu, Ana Lukić, direktorka OŠ “Majka Jugovića“, kaže da je dugogodišnja tradicija da školu poseti sveštenik, koji preseče slavski kolač, obrati se prisutnima i čestita školsku slavu.

– Zemun je multikulturalna i multinacionalna sredina, apsolutno poštujemo različitost, a kada je u pitanju obeležavanje školske slave uz prisustvo sveštenika, nikad nismo imali primedbe na to. Možda zbog toga što je i klima u školi takva, preko 95 odsto učenika pohađa versku nastavu i uvek je veliki odziv i roditelja i dece na proslavi. Zakon o crkvama i verskim zajednicama dozvoljava da se u prostorijama škole obavi obred sečenja slavskog kolača. Neke kolege to imaju u hramu, kod nas je tradicija da bude u školi – kaže Lukić.

Ministarka prosvete će u Vlade Srbije sutra dodeliti Svetosavske nagrade pojedincima i institucijama za postignute izuzetne rezultate u oblasti obrazovanja i vaspitanja, unapređivanje obrazovno- vaspitne prakse i razvoj naučnih i umetničkih dostignuća u oblasti obrazovanja i vaspitanja u Srbiji.

Ministarstvo prosvete tradicionalno organizuje i Svetosavsku akademiju pod nazivom „U duhu svetosavlja“, koja će početi sutra u 20 časova u MTS dvorani.

U kulturno- umetničkom programu učestvovaće talentovani učenici i studenti.

Svetosavsku akademiju u direktnom prenosu emitovaće Radio televizija Srbije, na drugom programu, saopšteno je iz Ministarstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari