Učenik sedmog razreda OŠ "Sveti Sava" doneo nož u školu, u incidentu niko nije povređen 1foto EPA-EFE/JULIEN WARNAND

Učenik sedmog razreda beogradske OŠ „Sveti Sava“ u ponedeljak, 4. marta je doneo nož u školu, koji je istog dana oduzet, saznaje Danas.

O ovom incidentu danas su obavešteni roditelji učenika ove osmoletke porukom direktorke škole Jovane Milenković, kaže majka jednog đaka OŠ „Sveti Sava“ koja se obratila redakciji Danasa.

U poruci u koju je Danas imao uvid piše da je o događaju istog dana obavešten MUP Vračar i roditelji, te da je učenik u prisustvu oca dao izjavu.

Jovana Milenković, direktorka OŠ „Sveti Sava“ za Danas je potvrdila da je učenik doneo nož u školu koji mu je brzom intervencijom odeljenjskog starešine istog dana oduzet.

U pisanom odgovoru našoj redakciji direktorka je navela da su o događaju obavešteni roditelji učenika, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Centar za socijalni rad, Školska uprava Beograd i Ministarstvo prosvete.

„Protiv učenika je pokrenut vaspitno-disciplinski postupak. Odlukom Tima za zaštitu od diskriminacije, zlostavljanja i zanemarivanja, a u skladu sa Pravilnikom o Protokolu postupanja u ustanovi u odgovoru na nasilje, zlostavljanje i zanemarivanje, doneto je rešenje o udaljenju učenika sa neposrednog obrazovno-vaspitnog rada. Organizovano je i obavešteno odeljenjsko veće. Izrađen je plan pojačanog vaspitnog rada u okviru koga je i plan društveno-korisnog tj. humanitarnog rada“, navela je direktorka.

Ona je dodala da će đacima iz odeljenja koje pomenuti učenik pohađa biti pružena dodatna podrška, a za roditelje organizovan roditeljski sastanak.

Pozvani su i roditelji ostalih odeljenja da se obrate pedagoško-psihološkoj službi škole ukoliko je bilo kom od učenika potrebna dodatna podrška, navela je Milenković i dodala da su preko Saveta roditelja obavestili roditelje svih učenika.

„U ovim vremenima kada nailazimo na različite izazove smatramo da je transparentnost, iskrenost i saradnja osnova za održavanje poverenja koje je neophodno za usmeravanje mladih ljudi na pravi put“, napisala je u poruci roditeljima direktorka Jovana Milenković.

Da se incident dogodio za Danasu su potvrdili u Ministarstvu unutrašnjih poslova i Ministarstvu prosvete.

Kako nezvanično saznajemo, policija je postupala po prijavi.

Obavešteno je Više javno tužilaštvo za maloletnike u Beogradu i Centar za socijalni rad. Policija nastavlja utvrđivanje svih okolnosti koje su dovele do ovog incidenta.

U Ministarstvu prosvete za Danas kažu da je OŠ „Sveti Sava“ nakon incidenta postupila u skladu sa propisima – obavestila roditelje učenika, policiju i Ministarstvo prosvete.

„Održan je sastanak tima za zaštitu od nasilja koji je utvrdio mere vaspitnog rada sa učenikom, kao i mere društveno korisnog rada. Pokrenut je vaspitno-disciplinski postupak, a učenik udaljen sa nastave. U slučaju rizičnog i neprimerenog ponašanja učenika, nasilja među učenicima, u školi ili van škole, u skladu sa zakonom, Protokolom o postupanju ustanove u odgovoru na nasilje, zlostavljanje i zanemarivanje, postupa škola“, kažu u Ministarstvu prosvete i dodaju da će prati postupanje škole i pružiti joj savetodavnu podršku.

Podsetimo da je nedavno kod učenika OŠ „Vladislav Ribnikar“ pronađen nož u rancu, a potom je učenica šestog razreda OŠ „Heroj Janko Čmelik“ u Staroj Pazovi u školu donela sekiru.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari