“Našu školu upisuju učenici iz cele istočne Srbije”: Medicinska škola u Zaječaru obeležava 75 godina postojanja 1Foto: M. S. / Danas

Pre četiri godine kada je Davor Janković izabran za direktora Medicincke škole u Zaječaru bilo je 16, danas je u ovoj školi 19 odeljenja, što je, kako kaže za Danas, najveći uspeh koji je ostvario.

Prema njegovim rečima, Medicinska škola u Zaječaru je jedina regionalna škola u celoj istočnoj Srbiji, i zbog toga je važan kvalitet nastave u njoj.

“Našu školu upisuju učenici iz Zaječarskog i Borskog okruga, a ono što je najznačajnije da kod nas dolaze i deca iz Nišavskog i Pirotskog okruga”, ističe direktor Davor Janković.

On kaže da u školi postoje nekoliko smerova, a da su se vremenom neki gasili, a novi otvarali.

“Našu školu upisuju učenici iz cele istočne Srbije”: Medicinska škola u Zaječaru obeležava 75 godina postojanja 2
Foto: M. S. / Danas

“Imamo Medicinske sestre – tehničare, zatim Ginekološko – akušerske sestre, Sanitarno – ekolške tehničare i Laboratorijske tehničare. Ovog trenutka imamo 537 učenika”, kaže Janković.

Ono što ceo kolektiv Medicinske škole raduje je to, da je njihova škola, gotovo uvek, prvi izbor za upis dece, što kako on ističe “od velikog je značaja”.

“S obzirom na lošu demografsku sliku u našem kraju, a to je da iz grada ne odlaze samo deca, već cele porodice, ovoliki broj učenika je dobar, ali da dostignemo broj učenika iz ranijih godina je veoma teško”, objašnjava naš sagovornik.

“Našu školu upisuju učenici iz cele istočne Srbije”: Medicinska škola u Zaječaru obeležava 75 godina postojanja 3
Foto: M. S. / Danas

Kako Janković ističe za Danas, u Medicinskoj školi u Zaječaru, trenutno ima 100 zaposlenih.

“Imamo pedeset nastavnika, 36 spoljnih saradnika – lekari, farmaceuti, i sa nemedicinskim osobljem, tu smo oko 100 radnika”, kaže on.

Najponosniji je, kako kaže, na to što je uspeo da preko Ministarstva pravde izdejstvuje novac za uređenje laboratorije za obuku učenika.

“Našu školu upisuju učenici iz cele istočne Srbije”: Medicinska škola u Zaječaru obeležava 75 godina postojanja 4
Foto: M. S. / Danas

“U pitanju je Fond, iz koga smo dobili više od četiri miliona, i sada imamo dve laboratorije, što retko ko u Srbiji ima. Pored toga uredili smo kabinete sa novim televizorima, kao i opremom za vežbanje učenika. Najnovije je da smo obezbedili još dva miliona dinara koji će biti uloženi u sređivanje informatičkog kabineta novim računarima. Takođe i stručni kabineti će biti opremljeni sredstvima koji će učenicima omogućiti da lakše savladavaju gradivo”, kaže Janković.

Kako on ističe, danas je zvanično počelo obeležavanje 75 godina Medicinske škole u Zaječaru, ali da su nezvanično 22. aprila počeli obeležavanje.

“Tada smo obeležili Dan sećanja na žrtve Holokausta, genocida i druge žrtve fašizma”, kaže on.

Kako je Janković kazao za Danas, Sanitetska škola u Zaječaru počela je da radi 1. marta 1945. godine kao preteča Medicinske škole, a prvi kurs pohađalo je 15 mobilnih pojedinaca.

“Od uprave škole se tražilo da obrazuje bolničarke, dečje negovateljice, sestre nudilje i apotekarske pomoćnice. Postojanje Sanitetske škole kao takve nije moglo da zadovolji rastuće potrebe u oblasti zdravlja. Na predlog Ministarsvta narodnog zdravlja 30. jula 1948. godine, predsednik Vlade Srbije potpisao je rešenje o osnivanju više medicinskih škola, među kojima se našla i naša, koja je u nekoliko narednih godina nosila naziv Škola za lekarske pomoćnike. Za vršioca dužnosti direktora škole postavljen je dr Božidar Ivković”, kazao je Davor Janković.

“Našu školu upisuju učenici iz cele istočne Srbije”: Medicinska škola u Zaječaru obeležava 75 godina postojanja 5
Foto: M. S. / Danas

U drugoj polovini septembra 1948. počelo je izvođenje nastave u prvom razredu sa samo 22 upisane učenice (akušerske sestre). Predavači iz opšteobrazovnih predmeta bili su redovni profesori zaječarske Gimnazije, dok je stručna nastava bila poverena lekarima iz bolnice i drugih zdravstvenih ustanova. Nastava se odvijala u jednoj učionici u zgradi današnje SOŠO “Jelena Majstorović“.

U traganju za solidnim školskim prostorom jedno vreme škola je radila u zgradi na uglu ulice Ljube Nešića i 7. septembra (danas Omladinski centar). Kasnije se škola seli u zgradu stare Gimnazije. Avgusta 1959. godine pri Školi za lekarske pomoćnike otvara se odsek za laboratorijske tehničare. Naredne školske 1960/1961. godine otvara se i odsek za sanitarne tehničare.

Nakon uvođenja kabinetske nastave i otvaranja pomenutih odseka nametala se potreba verifikacije škole što je i učinjeno. Na sednici Školskog odbora doneta je odluka kojom Škola za lekarske pomoćnike menja naziv u Srednja medicinska škola u Zaječaru, koja se u tom trenutku nalazi u novoj zgradi Škole učenika u privredi, danas zgrade srednjoškolskog centra.

“Našu školu upisuju učenici iz cele istočne Srbije”: Medicinska škola u Zaječaru obeležava 75 godina postojanja 6
Foto: M. S. / Danas

Školu od 1968. pohađa 206 medicinskih sestara – tehničara, 129 laboratorijskih tehničara, 98 akušerskih sestara i 29 sanitarnih tehničara.

Od 1973. godine Medicinska škola nosi ime dr Ivka Đolovića, lekara iz Boljevca, poginulog u oslobodilačkom ratu. 1977. godine stvara se jedinstven obrazovni centar u  Zaječaru CUO “AVNOJ“ na čelu sa Dragoslavom Jankovićem.

Odlukom Skupštine opštine Zaječar od 25. februara 1987. godine ponovo je osnovana Medicinska škola u Zaječaru kao samostalna ustanova.

Školske 1987/1988. škola ima 567 učenika od toga medicinske struke 274, prehrambene struke 199 i struke ličnih usluga 94. Pored redovnih upisano je 210 vanrednih učenika (44 za peti stepen).

“Našu školu upisuju učenici iz cele istočne Srbije”: Medicinska škola u Zaječaru obeležava 75 godina postojanja 7
Foto: M. S. / Danas

U školskoj 2022/2023. godini upisano je 18 odeljenja i na današnji dan broji 537 učenika.

 

Program obeležavanja 75 godina Medicinske škole u Zaječaru

Programom je predviđeno da u ponedeljak, 22. maja, u dvorištu škole, od 11 do 13 sati, bude realizovana aktivnost „Pitajte nastavnika“. U 10:45 minuta, u sali za fizičko vaspitanje, počeće turnir u odbojci.

Dan kasnije, u utorak, 23. maja, od 11 do 13 sati, u centru grada, ekipe prve pomoći Medicinske škole, „petlića“ Crvenog krsta i Vatrogasnog bataljona, izvešće pokaznu vežbu.

U sredu, 24. maja, od 16 do 18 sati, biće organizovana tribina sa bivšim učenicima škole i susret sa penzionerima Medicinske škole, dok će od 18 sati, u prostorijama škole, biti organizovan kviz „Fame The Game“.

Za četvrtak 25. maja u 8 sati, planirana je podela promotivnog materijala po osnovnim školama, u 10:45 planiran je turnir u stonom tenisu, a za 18 sati matematički kviz.

Poslednjeg dana, u petak 26. maja za 18 sati planirana je svečana Akademija.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari