Nikola Tesla ljudskih prava, jača od "kensel kulture": Kako sagovornici Danasa vide činjenicu da je Nataša Kandić na listi najuticajnijih žena? 1Foto: M.M./ATAImages

Ako za nekoga važi izlizana tvrdnja da “nikoga ne ostavlja ravnodušnim” onda je to Nataša Kandić, pravnica, antiratna aktivistkinja i osnivačica Fonda za humanitarno pravo.

Tridesetogodišnji rad na utvrđivanju činjenica o ratnim zločinima počinjenim na području bivše Jugoslavije, uključujući i onim koji su počinili građani srpske nacionalnosti, uticao je da veliki deo populacije ima negativno mišljenje o Nataši Kandić.

S druge strane, Nataša Kandić uživa veliki ugled među delom građana koji kritički odnos prema ratovima iz devedesetih vide kao neophodan korak ka reformi društva.

Isto tako, rad osnivačice FHP-a je više vrednovan u inostranstvu, što dokazuje i činjenica da je dva puta bila nominovana za Nobelovu nagradu za mir.

Poslednje priznanje, Nataši Kandić dobila je od britanskog BBC-ja koji ju je svrstao na listu 100 najuticajnijih žena u svetu za ovu godinu.

Pored osnivačice FHP-a, na listi nalaze se bivša prva dama Sjedinjenih Država Mišel Obama, advokatica za ljudska prava Amal Kluni, aktivistkinja Gloria Stajnam, glumica Amerika Ferera…

Iz regiona, na spisku se našla i Marijeta Mojašević, aktivistkinja za prava osoba sa invaliditetom iz Crne Gore.

Nataša Kandić dokumentovala ratne zločine

Kako se navodi na BBC-ju Nataša Kandić je od ranih devedesetih dokumentovala ratne zločine uključujući silovanje, ubistva i nasilne otmice.

“Zastupala je porodice žrtava različitih nacionalnosti pred Odeljenjem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu, a bila je i deo grupe koja se kritički odnosila prema politici Slobodana Miloševića prema Kosovu”, između ostalog piše na listi najuticajnijih žena u ovoj godini.

Čedomir Stojković, advokat i predsednik grupe Oktobar, kaže da nema nikakvih dilema oko značaja Nataše Kandić u oblasti zaštite ljudskih prava.

“Nataša Kandić je Nikola Tesla ljudskih prava kojom bi se u normalnim državama ponosili. Njen rad i integritet bi morali da budu oblikovani u izborni predmet na svim pravnim fakultetima u zemlji. U pitanju je hrabra žena čvrstog integriteta na koju bi trebalo da se ugledaju buduće generacije”, kaže Stojković.

Nataša Kandić
Foto: Medija centar

Advokat Aleksandar Olenik je pred sudom zastupao i Fond za humanitarno pravo, ali i samu Natašu Kandić. On kaže da je BBC poznat po objektivnosti i preciznosti, tako da nema sumnje da joj je mesto na tom spisku.

Nataša Kandić uticajna

“Ona je nesporno veoma uticajna, ali je problem što se efekat njenog rada ne vidi toliko u Srbiji u kojoj decenijama dominira nacionalistička i populistička politika. Primera radi, malo ko zna da je FHP identifikovao imenom i prezimenom svaku žrtvu rata na Kosovu ili da je obezbedio pravnu pomoć za veliki broj porodica žrtava srpske nacionalnosti. A Nataša Kandić je za svoje zasluge nagrađena medijskim progonom. Tek kada se promeni ta paradigma, uvideće se i u Srbiji puni uticaj Nataše Kandić”, ističe Olenik.

Njihovo mišljenje o stavljanju Nataše Kandić na spisak BBC-ja ne deli i Predrag Azdeljković, novinar i LGBT aktivista, podsećajući na tužbu koju su protiv Kandić podneli zaposleni FHP-a.

“Mislim da je u doba ‘kensel kulture’, koja se posebno primila u Britaniji, pomalo skandalozno to što je BBC imenovao Natašu Kandić na listu najuticajnih žena kada se uzme u obzir činjenica da je u toku postupak za mobing nad zaposlenima Fonda za humanitarno pravo. Može biti da autori liste sa BBC-ja nisu bili obavešteni o ovim okolnostima, ali čisto sumnjam”, navodi Azdeljković.

Za Izabelu Kisić, izvršnu direktorku Helsinškog odbora ubrajanje Nataše Kandić na listu je dobra vest i podsticaj za civilno društvo da nastavi napore u rasvetljavanju ratnih devedesetih i, pre svega, uloge Srbije u njima.

Kako navodi, višedecenijski angažman Nataše Kandić je u tome veoma značajan imajući u vidu da su ta pitanja danas aktuelnija nego ikad.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari