NATO: Osiromašeni uranijum nije uzrok zdravstvenih rizika

Ostavite komentar


  1. Evo primera „damage control“ iz NATO-a. Koje su to „naucne cinjenice“ na koje se oni pozivaju? Njihove pr sluzbe? Sta bi sa onim silnim italijanskim vojnicima na Kosovu koji su se porazboljevali? Nato-u bi bolje bilo da cuti.

  2. Pa vi raspite malo osiromasenog uranijuma po svojim zemljama kad je tako dobar

    1. Generalno osiromaseni uranijum je opasan koliko i drugi teski metali poput recimo olova.

  3. Zašto akteulna vlast ne demantuje ovu odvratnu NATO -vu laž? (G. urednici ove društvene mreže,zašto mi brišete ovoj sličnu ,malo pre poslatu poruku,kad je ona,kao komentar,tačna i čista kao suza?)

  4. Taj komitet ste osnovali NAKON bombardovanja da se zastitite od mogucih tuzbi za ono sto ste radili, postoje i druge medjunarodne institucije koje mogu da se izjasne po tom pitanju.

  5. Posto NATO kaze da bome kojse su bacali na nas sa osiromasenim uranijumom nisu stetne po zdravlje, da mi njima njih vratimo, pa neka njima zdravlje bude jos bolje. Jer uranijum uopstenije stetan po zdravlje, to govori u prilog i njegove osobine kao elementa, koje kazu da je on malo toksican.

    1. Nisu bacane nikakve bombe sa osirumasenim uranijumom. Osiromaseni uranijum je koriscen jedino u topu aviona A-10 kalibra 30 mm. Osiromaseni uranijum inace nije otrovniji od drugih teskih metala poput recimo olova. Opasan je jedino ako se udise kao prasina. A da bi ga udisali morate boraviti u recimo nekom oklopnom vozilu ili bunkeru koji je pogodjen tim projektilima. Italijanski vojnici o kojim se govori su se nakon dolaska na Kosovo „turisticki“ slikavali pored unistenih oklpnih transportera pa zbog toga i oboljevali. Za stanovnistvo generalno u Srbiji ne postoji nikakva opasnost kao ni na mjestima koja su gadjana nakon ciscenja tla. Jos jednom napominjem da samo u neposrednoj blizini (par metara) projektila i to tamo gdje se stvarala prasina pro pogodku postoji opasnost po zdravlje. Tamo gdje su projektili pogodili meku zemlju nema nikakve opasnosti.

      1. Ne znam ko se krije iza ovih komentara ali ovoliko gluposti na jednom mestu … Nije štetan … Italijanski vojnici su se razboleli zato što su se slikali pored pogođenih olupina … Toliko je neškodljiv da, ako prođeš pored mesta na koje je delovala kontaminirana municija, se razboliš i malkice umreš …

    1. Koja je u skladu sa onim sta su Milosevicev SPS i radikali uradili narodima u susednim zemljama.

  6. Neljudsko tumačenje bolesti u Srbiji izazvane bombardovanjem osiromašenim uranijumom od strane Nato pakta.

  7. Italijanski vojnici su dokazali da jeste a NATO moze da tvrdi sta hoce.

  8. Steta sto ga nisu bacali po zemljama clanicama NATO kad je toliko zdrav

  9. Neka pitaju Italijanske vojnike iz sastava Kfora kako su se razboleli.Oni će im dati najbolji odgovor.Oni koji su još živi od posledica osiromašenog uranijuma.

  10. Isto kao što Hrvati tvrde da nisu imali koncentracione logore za vreme Drugog svetskog rata.

  11. A da NATO napravi od osiromašenog uranijuma blindirana kola za predsednike svih NATO zemalja, da nudu zdravi i sigurni.

  12. Dezurni rusofilski propagandni megafoni koriste zvucnost rijeci URANIJUM kako bi neukom narodu sugestijom nametnuli neku famu. Toliko je lazi na tu temu objavljeno u Sputniku i njegovim slijedbenicima da nije ni cudo da je narod sludjen.

    1. Pa neka ga malo razbacaju po svojim zemljama. Pravi melem i dokaz za njihovu tvrdnju.

  13. Neka sedište NATO, u Briselu ubedi Italijanski generalštab i neka ubedi sudije u Italiji da su pogrešili, što su doneli takvu odluku u vezi italijanskih vojnika iz sastava NATO snaga na Kosovu.Odnosno da su na osnovu osiromašenog uranijuma, italijanski vojnici stradali od raka i da su više stotina sporova u vezi toga pokrenuti u Italiji od strane rodbine, stradalih vojnika i od strane samih italijanskih vojnika.

  14. Ma da, NATO je od početka zamišljen kao humanitarna organizacija,kakva grupa arogantnih kretena

  15. Lepo je rekao Srecko Sojic u jednoj epozidi kod Ambasadora >>> Hvala Vam sto ste bacili Osiromaseni , mogli ste da bacite Obogaceni …a ja kazem gde bas meni da se zalomi taj Osiromaseni ,,,,,nekako bolje zvuci obogaceni ,

  16. Aha znaci prvo 1999 saspete rakete pa onda 2001 uradite istrazivanje da vidite dali su stetne? Empirizam u svom najboljem svetlu…

  17. Pošto osiromašen uranijum nije štetan posipajte ga po vama i vašim zemljama!

  18. NATo moze da prica sta god pozeli ili da napise, nase je legitimno pravo da ispitamo koje su posledice bombardovanja i koriscenja naoruzanja sa osiromasenim uranijumom. Ispitivanje mora da se obavi zato sto se kod nas javlja prevelik broj malignih oboljenja.

Ostavite komentar


Društvo

Sigurne staze predstavile rad na Panevropskom programu za transport, zdravlje i životnu sredinu u Narodnoj skupštini 10

Sigurne staze predstavile rad na Panevropskom programu za transport, zdravlje i životnu sredinu u Narodnoj skupštini

Ministarstvo zaštite životne sredine Republike Srbije bilo je domaćin sastanka Partnerstva za zdravu aktivnu mobilnost u okviru sprovođenja Panevropskog programa za transport, zdravlje i životnu sredinu (Transport, Healthand Environment Pan-European Programme - THE PEP), koji je održan u Beogradu, u periodu od 23. do 25. aprila 2024. godine, a kojim je obeležen početak jednogodišnjeg predsedavanja Republike Srbije Upravnim odborom Panevropskog programa za transport, zdravlje i životnu sredinu, simboličnom predajom „štafetne palice“ Srbiji od strane prethodno predsedavajuće zemlje Austrije.

Naslovna strana

Naslovna strana za 27. i 28. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Marko Vidojković, pisac

Danas su jedine normalne dnevne novine u zemlji. Kad bih čitao nešto drugo potpuno bih poludeo.