Naučni tim sa Medicinskog fakulteta u Beogradu otkrio povezanost gena sa podložnošću za nastanak kovida 1Foto: Fond za nauku

Naučni tim sa Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, u okviru projekta Specijalnog programa istraživanja kovid-19, otkrio je povezanost gena sa podložnošću za nastanak kovida, kao i pojavu težih oblika te bolesti, saopštio je danas Fond za nauku.

Projekat AntioxIdentification pod vođstvom redovne profesorke Medicinskog fakulteta i dopisne članice SANU Tatjane Simić došao je do rezultata koji će u budućnosti omogućiti personalizovani pristup lečenju pacijenata, istaknuto je u saopštenju Fonda, koji ovo istraživanje finansira u okviru projekta SAIGE Svetske banke.

Budžet istraživačkog tima iznosi 169.330 evra.

„Naše istraživanje je pokazalo da pacijenti sa kovid-19 koji su nosioci genotipova sa nižom aktivnošću antioksidantnih enzima i posledično manjim antioksidantnim kapacitetom, imaju veću podložnost za nastanak kovid-19, kao i viši nivo pokazatelja zapaljenja i koagulacije“, rekla je Simić i naglasila da je deo njihovih rezultata prepoznala i Svetska zdravstvene organizacija.

Fond za nauku je istakao da je, zahvaljujući njihovim sredstvima i opremi koja je nabavljena, naučni tim na čelu sa Simić izolovao DNК iz krvi više od 500 ispitanika i formirao biobanku DNК koja je poslužila kao materijal za genotipizaciju pacijenata i kontrolne grupe, kao i da je tokom istraživanja izvedeno oko 9.000 genetskih analiza.

Prema rečima v.d. direktorke Fonda za nauku Milice Đurić Jovičić, koja se sa Simić i njenim timom sastala u okviru nadzorne posete, ta oprema će ostati instituciji kao dugoročna investicija i služiće naučnicima za buduća istraživanja još mnogo godina.

U preostalih pet meseci trajanja projekta, projektni tim AntioxIdentification koji broji 12 članova, planira da privede kraju kliničko praćenje neuroloških i kardioloških komplikacija, kao pokazatelja dugotrajnog kovid-19, najavio je Fond za nauku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari