Naučnici danas protestuju, skup u podne na Platou i šetnja do Vlade 1Foto: FoNet

Članovi Sindikata nauke Srbije za danas u podne su najavili nov protest, nezadovoljni što ni posle pola godine nije rešen nijedan od njihovih zahteva.

Istraživači će se okupiti u podne na Platou ispred Filozofskog fakulteta, a nakon uvodnih obraćanja članova Sindikata nauke predviđena je šetnja do Vlade Srbije, a potom i do sedišta Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u Nemanjinoj ulici.

Istraživači su nezadovoljni što su razgovori sa Vladom prekinuti sredinom marta i od tada ih niko nije pozvao na nastavak pregovora iako, kako tvrde, Vlada u tehničkom mandatu ima nadležnost, ali i obavezu da reši dugogodišnji problem enormnih razlika u zaradama istraživača koji rade na istim radnim mestima.

Drugi zahtev, za koji se činilo da je na dobrom putu da bude ispunjen kada je ministar Branko Ružić doneo Program institucionalnog finansiranja 25. februara, i dalje je aktuelan, budući da instituti i fakulteti odbijaju da sa istraživačima zaključe ugovore u radu za vreme trajanja njihovih zvanja.

Naučnici su na konferenciji za medije održanoj u petak kazali da postoje indicije da neki fakulteti razmišljaju da daju otkaze istraživačima nakon što im isteknu jednogodišnji ugovori o radu.

Sindikat nauke je tražio da dobije predstavnika u radnoj grupi koju je formirao Univerzitet u Beogradu, koja će baviti pitanjima angažovanja istraživača i finansiranja naučnoistraživačkih aktivnosti.

Upravo zbog toga će današnji protest započeti na Akademskom platou, pored Rektorata Univerziteta u Beogradu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari