Naučnici ponovo na ulici 10. maja 1Foto: Medija centar

Članovi Sindikata nauke Srbije organizovaće novi protest 10. maja sa početkom u 12 sati na Platou ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu, a nakon uvodnih obraćanja predviđena je protestna šetnja do zgrade Vlade i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, najavljeno je na današnjoj konferenciji za medije tog sindikata.

Jednake plate za jednak rad i siguran posao za sve naučnike, ostaju i dalje glavni zahtevi naučnika, koji nisu ispunjeni ni posle šest meseci otkako je počela kampanja „Za dostojanstven rad u nauci“.

Aludirajući na raniju ocenu resornog ministra Branka Ružića, predsednica Sindikata nauke Srbije Đurđica Jovović je rekla da „sindikat nije sezonski“, već da je Vlada pokazala da radi sezonski i predizborno, budući da su poslednji pregovori vođeni neposredno pred održavanje izbora.

Ona je navela da i Vlada u tehničkom mandatu ima nadležnost i obavezu da reši problem nelegalnih razlika u platama istraživača koji rade na identičnim radnim mestima.

Jovović je kazala da Sindikat nauke nije protiv ocene kvaliteta rada istraživača, niti ideje da najbolji budu nagrađeni, ali da država najpre treba da definiše osnovnu zaradu po svim zvanjima istraživača, da naučnici konačno dobiju koeficijente i cenu rada, pa da se tek onda utvrde jasni i precizni kriterijumi za ocenu izvrsnosti.

– U Zakonu o nauci piše da će se nauka finansirati institucionalno. Ni u jednom članu ne postoje stimulacije i ocena kvaliteta rada, govori se o osnovnoj institucionalnoj zaradi. Uporedo sa ovim zakonom, formiran je Fond za nauku sa idejom da učešće na njihovim projektima bude stimulacija za najbolje istraživače, što je Sindikat nauke podržao. Međutim, na terenu se to nije desilo. Istraživači i dalje dobijaju zarade po kategorijama, po aktu iz 2011. godine i prema rezultatima rada iz 2010. Projekti Fonda za nauku čija je realizacija u toku, jesu stimulacija za jedan broj istraživača, ali su među njima i oni koji već 11 godina trpe ogromnu nepravdu – navela je Jovović.

Aleksandar Knežević, predsednik pododbora istraživača zaposlenih na fakultetima, je kazao da se Progam institucionalnog finansiranja, koji je donet 25. februara i dalje ne sprovodi, jer naučnoistraživačke organizacije, a pre svega fakulteti, odbijaju da sa istraživačima zaključe ugovore u radu za vreme trajanja njihovih zvanja.

Knežević je kazao da je Sindikat nauke od resornog ministarstva u više navrata dobio odgovor da je ovaj program obavezujući, te da se stiče utisak da su se fakulteti odmetnuli od države i da ne žele da sprovode zakon.

On je naveo i da postoje indicije da neki fakulteti razmišljaju da daju otkaze istraživačima nakon što im isteknu jednogodišnji ugovori o radu.

Prema njegovim rečima, Sindikat nauke je tražio da dobije predstavnika u radnoj grupi koju je formirao Univerzitet u Beogradu, a koja će baviti pitanjima angažovanja istraživača i finansiranja naučnoistraživačkih aktivnosti.

Ukoliko ovaj zahtev ne bude ispunjen do 10. maja, Sindikat će ga zvanično predati na pisarnici Univerziteta tokom protesta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari