Naučnici traže jednaku platu za jednak rad 1Foto: Vesna Andrić/ Danas

Da bi se ispunio prvi zahtev zaposlenih u naučnoistraživačkim organizacijama – jednaka plata za jedak rad – potrebno je tri milijarde dinara, kazala je Đurđica Jovović, predsednica Sindikata zaposlenih u naučnoistraživačkoj delatnosti Srbije, na današnjem protestu koji je okupio nekoliko stotina naučnika i istraživača.

Protest je počeo okupljanjem na Trgu Nikole Pašića, nakon čega su naučnici prošetali do zgrade Vlade Srbije.

Jovović je kazala da punih 11 godina traje nepravda prema naučnicima u Srbiji.

– Jedanaest godina molimo, pišemo, dopisujemo se, muka nam je do tone papira koje smo poslali na sve moguće adrese u državi, uz molbu da nam vrate dostojanstven rad u nauci. Gluvi su na naše zahteve, gluvi su na to da treba da imamo svoje mesto u društvu, da ne budem trošak za državu, već investicija kao što rade sve napredne države. Nažalost, mi se nismo pomerili, za nauku se izdvaja 0,4 odsto BDP. Sramota za državu koja ima kapacitete, veliki broj naučnih radnika, eminentnih naučnika čijih se rezultata rada seti i ponosi se samo kad počne predizborna kampanja. Dosta nam je takvog sećanja na nauku, naučnike i naučne rezultate – poručila je Jovović.

Ona je kazala da je ministar prosvete Branko Ružić u subotu potpisao Program institucionalnog finansiranja, koji je jedan od neophodnih dokumenata da bi se garantovalo redovno finansiranje nauke.

 

– To što smo dobili ispunjenje drugog zahteva, da imao siguran posao, nije kraj, već samo početak. Taj dokument koji je po hitnom postupku potpisao Ružić ne znači da će biti istog momenta i realizovan. Sada je na državi, Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Ružiću dok još sedi u fotelji ministra, da obavežu dekane fakulteta i direktore instituta da dopune svoje sistematizacije i da u njih unesu radna mesta naučnih i istraživačkih zvanja i da kolegama ponude ugovore u skladu sa programom – istakla je Jovović, precizirajući da članovi 11 i 12 pomenutog programa daju potporu da se ugovori koje su istraživači do sada potpisivali na godinu dana sklapaju najmanje na period trajanja njihovog zvanja, što je u skladu sa Zakonom o visokom obrazovanju.

Jovović je napomenula da naučnici traže da se ispoštuje ono što je dogovoreno sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i da se poštuju zakoni koje je država donela.

– Sa dokumentom koji je uradila radna grupa Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, a čiji je sindikat bio samo jedan član, upoznat je ministar finansija i predsednica Vlade. Radna grupa se složila i potpisala ono što je naš prvi zahtev. Mi tražimo jednake plate za jednak rad. Radna grupa je definisala i koeficijente po zvanjima tako da plata po zvanjima bude u sadašnjoj kategoriji A1. Ne tražimo da izmišljaju koeficijente, njih je Ministarstvo napravilo, a mi tražimo da ih ispoštuju – rekla je Jovović.

Zahteve naučnika podržalo je više od 2.000 zaposlenih na institutima, fakultetima i u inovacionim centrima.

 

Naučnici traže jednaku platu za jednak rad 5
Foto: Vesna Andrić/ Danas

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari