Danas se navršavaju 22 godine od stradanja Srba u Hrvatskoj u vojnoj akciji „Bljesak“, koja je sprovedena na teritoriji zapadne Slavonije, a u kojoj je stradalo 283 Srba, od kojih 55 žena i 11 dece.

Među nestalima vodi još 156 osoba, uključujući 65 civila, od kojih je 27 žena.

Na današnji dan, artiljerijskim napadom na Pakrac oko pet sati ujutro, počela je ofanziva hrvatskih snaga na zapadnu Slavoniju pod nazivom „Bljesak“. Nekoliko dana kasnije Hrvatska je zauzela celo područje, a desetine hiljada Srba izbegle su u BIH i Srbiju. U poslednjih pet godina ekshumirani su posmrtni ostaci 145 osoba iz grupnih i pojedinačnih grobnica, od kojih je 86 identifikovano, podsećaju agencije.

Parastos žrtvama biće služen danas u crkvi Svetog Marka u Beogradu, a potom će biti položeni venci na spomenik stradalim Srbima u ratovima na prostorima bivše Jugoslavije u Tašmajdanskom parku.

S druge strane, U Hrvatskoj, u Okučanima se, kako navodi HRT, obeležava 22. godišnjica „vojno-redarstvene operacije ‘Bljesak'“. Održaće se komemoracija kod Središnjeg križa Spomen Parka hrvatskim vitezovima gdje će se položiti venci i zapaliti sveće za poginule hrvatske branitelje. Na komemoraciji će biti pročitana imena poginulih branitelja u operaciji ‘Bljesak’ i kratka istorija te operacije, a predviđen je i prelet aviona MIG-21.

U akciji Bljesak stradao je veliki broj srpskih civila. Od 15.000 Srba do sada se, prema podacima „Veritasa“, na područje Zapadne Slavonije vratilo oko 1.500. Prema izveštaju Hrvatskog helsinškog odbora za ljudska prava (HHO), koji je predstavljen 24. jula 2003, u akciji Bljesak pripadnici hrvatske vojske ubili su ukupno 83 srpska civila. Od tog broja, njih 30 ubijeno je u napadima na izbegličke kolone, a 53 osobe su ubijene u svojim kućama.

Prema podacima Dokumentaciono-informativnog centra Veritas iz aprila 2003, prvih dana maja 1995. ubijeno je ili nestalo 283 Srba iz zapadne Slavonije. Dan po otpočinjanju akcije Bljesak bivši predsednik RSK Milan Martić naredio je raketiranje Zagreba koje je trajalo dva dana, zbog čega je kasnije optužen pred Haškim sudom i osudjen na 35 godina zatvora.

Snage bivše RSK ispalile su na grad 23 projektila i tada je poginulo šest ljudi, a 176 osoba je ranjeno. Zbog ratnih zločina počinjenih u akciji Bljesak i Oluja Tribunal za ratne zločine u Hagu pripremao je optužnicu protiv tadašnjeg predsednika Hrvatske Franje Tuđmana (preminuo 1999).

U aprilu 2001. haški istražitelji saslušali su bivšeg načelnika GS Hrvatske vojske Petra Stipetića, ali je on nakon sprovedene istrage oslobođen sumnji za zločine počinjene tokom akcija Medački džep, Bljesak i Oluja. Haški istražitelji su, takođe, saslušali više osumnjičenih hrvatskih oficira, ali protiv njih nisu podignute optužnice.

U julu 2005. Tužilaštvo je primilo prijavu protiv generala Mladena Kruljca, zbog ratnog zločina u zapadnoj Slavoniji u vreme operacije Bljesak. Ta prijava prosledjena je i nadležnom tužilaštvu u Slavonskom Brodu, ali protiv njega nikada nije podignuta optužnica. Mesec dana kasnije tadašnji predsednik Hrvatske Stjepan Mesić unapredio je Kruljca u čin general-pukovnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.