NDBG: Vlast ignoriše zagađenje 1Foto: Ne davimo Beograd

Inicijativa Ne davimo Beograd saopštila je danas da je na Svetski dan čistog vazduha, Beograd ponovo prvi na listi gradova sa najzagađenijim vazduhom na svetu i zatražila smenu gradske vlasti jer se godinama ne radi ništa na rešavanju tog problema.

Na Svetski dan čistog vazduha, Beograd se ponovo našao na prvom mestu liste gradova sa najzagađenijim vazduhom sveta.

Aktivisti i aktivistkinje pokreta Ne davimo Beograd akcijom “Za čist vazduh”, ukazali su da je ovo stanje nedopustivo i da Grad, ali i država, moraju da rešavaju ovaj problem, a ne da ga, kao do sada ignorišu. Zbog toga što iz godine u godinu ne rade ništa na rešavanju ovog problema, zahtevamo smenu gradske vlasti, a građane pozivamo da nas podrže kako bismo od Beograda napravili dobro mesto za život, navedeno je u saopštenju.

Inicijativa Ne davimo Beograd izradila je set kratkoročnih i dugoročnih mera za unapređenje kvaliteta vazduha u našem gradu, a neki od predloga su:
1. prelazak sa fosilnih goriva na obnovljive izvore energije;
2. hitno poboljšati kontrolu industrijskih zagađivača;
3. sistematsko praćenje i izveštavanje o zagađenju vazduha;
4. odustajanje od svih štetnih projekata koji će dodatno zatrovati vazduh naših gradova, poput izgradnje spalionica;
5. masovno ozelenjavanje i pošumljavanje grada;
6. promocija održive urbane mobilnosti;
7. radikalno poboljšanje javnog prevoza.

Podaci Svetske zdravstvene organizacije govore da u Srbiji tokom jedne godine prerano umre više od 7.000 ljudi usled izloženosti zagađenjima iz vazduha, što je neslavno drugo mesto u Evropi po broju prevremenih smrti usled zagađenja vazduha!

Pozivamo građane da nam se pridruže u borbi da od našeg grada napravimo dobro mesto za život. Na gradskim izborima koji nas očekuju, smenićemo kriminalnu vlast koja nije uradila ništa da bi rešila problem zagađenja vazduha. I ne samo da nisu uradili ništa, već novim štetnim projektima, kao što je izgradnja spalionice u Vinči, nameravaju da dodatno negativno utiču na zagađenje Beograda, rekli su iz NDBG.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari