NDNV: Apel novinarima da poštuju pravila izveštavanja o ličnim tragedijama 1

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) apeluje na kolege i koleginice da poštuju Kodeks novinara Srbije prilikom izveštavanja o ličnim tragedijama i samoubistvu.

NDNV navodi da su urednici i urednice medija kao i sami novinari  i novinarke dužni da vode računa o pijetetu žrtve i privatnosti porodice, te da nikakvo podizanje tiraža ili čitanosti/gledanosti ne može da bude razlog nepoštovanju profesionalnih standarda.

„Kodeks novinara Srbije izričit je u poštovanju privatnosti žrtve tragičnog događaja.  Podsećamo i na ranije saopštenje Suda časti NDNV-a koji je zauzeo stav da novinar mora da ima svest o moći medija, odnosno o mogućim posledicama po žrtvu ukoliko se otkriju osetljive informacije. Čak i ukoliko nadležni državni organi objave podatke koji spadaju u domen privatnosti žrtve, mediji tu informaciju ne smeju da prenose. Greška državnih organa ne podrazumeva „dozvolu“ za kršenje etičkih principa profesije“, navodi se u saopštenju.

Odredbe etičkog Kodeksa nalažu da treba izbegavati spekulacije i prenošenje nedovoljno proverljivih stavova u izveštavanju o nesrećama i tragedijama u kojima ima stradalih. U izveštavanju o događajima koji uključuju lični bol i šok, novinar je dužan da svoja pitanja prilagodi tako da odražavaju duh saosećanja i diskrecije.

Oni pozivaju kolege i koleginice da se dublje upoznaju sa smernicama Svetske zdravstvene organizacije za izveštavanje o suicidu. Publikacija  „Prevencija samoubistva: Priručnik za stručnjake zaposlene u medijima“ je  dostupna na ovom linku.

Takođe, podsećaju članove i članice NDNV-a da udruženje nudi besplatnu psihološku pomoć u saradnji sa kolegama iz UBUNTU-Centra za rast i razvoj ljudskog potencijala. Usluga je dostupna anonimno uz validnu člansku karticu Društva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari