NDNV: Odbacivanje prijave zbog ugrožavanja bezbednosti novinara N1 apsurdno 1Foto: Aleksandar Roknić

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) ocenilo je danas da je odluka Osnovnog javnog tužilaštva u Zrenjaninu kojom je odbačena krivična prijava novinarke N1 Ksenije Pavkov, podneta protiv kineskog državljanina Čenga Pengjuija iz Zrenjanina, „apsurdna i da ukazuje da za određena lica u Srbiji zakoni ne važe“.

Novinarka Ksenija Pavkov prijavu je podnela zbog toga što je vozilu televizijske ekipe N1 navedeni kineski državljain blokirao put i fotografisao tablice, nakon izveštavanja o položaju vijetnamskih radnika koji grade fabriku „Linglong“, čiji je on menadžer.

„Podsećamo javnost da se ovaj incident desio u jeku tenzija koje su pratile novinarska izveštavanja o nehumanom postupanju prema zaposlenima na gradilištu Linglonga u Zrenjaninu, kojima je često onemogućavano snimanje i pristup radnicima“, navodi se u saopštenju NDNV-a.

NDNV je naglasio da je država odgovorna za bezbednost novinara, te da i ovim primerom, kao i poslovičnim nepostupanjem nadležnih na brojne pretnje i pritske na novinare, „utire put bezakonju i šalje veoma opasnu poruku javnosti da niko u zemlji nije bezbedan“.

Prijava je podneta krajem novembra zbog ugrožavanje sigurnosti i povrede slobode govora i javnog istupanja na štetu novinarke Ksenije Pavkov i snimatelja Aleksandra Milanovića.

Prema njihovom svedočenju, prijavljeni je 16. novembra 2021. na izlazu iz Industrijske zone u Zrenjaninu, preprečio put i blokirao prolaz ekipi N1, i još nekim izveštačima, te snimao novinare i fotografisao registarske oznake njihovog vozila.

Obrazloženje Tužilaštva da osumnjičeni „ni na koji način nije, niti rečima niti bilo kakvom konkludentnom radnjom, stavljao u izgled bilo kakvo zlo, već da je razgovarao sa nekim telefonom, da je nakon završenog razgovora fotografisao registarske oznake putničkog vozila“, smatraju u NDNV-u „ne samo da je neobično, već ostavlja prostor za sumnju da su predstavnici stranih kompanija u Srbiji izuzeti od odgovornosti, te da novinari u ovoj zemlji ne uživaju pravnu zaštitu“.

Tužilaštvo konstatuje da se sve to dogodilo nakon završetka snimanja, kao i da ne postoje osnovi da je prijavljeni izvršio krivično delo ugrožavanje sigurnosti, imajući u vidu da je neophodno da „pretnja bude usmerena prema licu koje obavlja poslove od javnog značaja za javno informisanje te je neophodno da pretnja bude u vezi sa tim poslovima“.

Kako stoji u rešenju tužilaštva, „sedenje na mestu vozača u putničkom vozilu, vođenje telefonskog razgovora povremenim gledanjem u pravcu oštećenih koji istovremeno snimaju telefonom osumnjičenog, te na kraju fotografisanje registarskih oznaka motornog vozila u kom se nalaze oštećeni, ni u kom slučaju ne predstavlja kvalifikovanu, konkretnu, ozbiljnu i realno ostvarivu pretnju“.

Ksenija Pavkov za NDNV je izjavila da su ona i njen kolega snimatelj Aleksandar Milanović saslušani nakon što su podneli krivičnu prijavu protiv NN lica, a da su tek iz rešenja kojom se odbacuje krivična prijava saznali da je pre njih saslušan i Čeng Peng Juji (NN lice).

„Nelogično je to što je okrivljeni saslušan bez prilike da se naši advokati suoče s njim“, ocenila je Pavkov i potvrdila da će uložiti žalbu na to rešenje zbog „brojnih nelogičnosti“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari