NDNV: Udruženje medija ComNet formirano radi širenja propagandnih sadržaja 1

Analizom tri vojvodjanska portala koji pripadaju Udruženju elektronskih medija „ComNet“ ustanovljeno je da je model udruživanja te mreže radi širenja propagandnih sadržaja primećen i u korpusu tekstova o pandemiji, pokazalo je istraživanje Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV).

Kako su naveli iz NDNV, istraživanjem „Analiza izveštavanja lokalnih medija u Vojvodini tokom pandemije virusa korona – Kako vam možemo pomoći“ obuhvaćeni su portali TV Pančevo, RTV Centar Srem i RTV Bečej.

„Preporuka NDNV je da medijski eksperti i dalje prate medije iz mreže ‘ComNet’ i da profesionalna novinarska udruženja reaguju u slučaju kršenja profesionalnih standarda“, navodi se u zaključcima istraživanja.

Dodaje se da je u posmatranom periodu uočeno da mediji na jezicima nacionalnih zajednica čiji su osnivači nacionalni saveti nacionalnih manjina otvoreno podržavaju te stranke i savete.

„Iako se u Kodeksu novinara Srbije navodi da je otvoreno zalaganje za jednu političku stranku ili opciju nespojivo s novinarskom profesijom, ovi mediji godinama unazad neguju bliske odnose sa manjinskim strankama i savetima jer zahvaljujući njihovoj finansijskoj podršci opstaju i rade, a neretko u upravljačkim telima ovih medija, poput Madjar Soa, sede ljudi bliski nacionalnim savetima koji su pod direktnom kontrolom manjinskih stranaka“, piše u zaključcima istraživanja.

S druge strane, dodaje se, nijedan manjinski medij nije objavljivao dezinformacije, niti manipulativne sadržaje tokom svog izveštavanja i nije širio paniku, izveštavanje nije bilo senzacionalističko, niti je bilo praćeno klikbejt naslovima, a nije uočen ni govor mržnje.

Navodi se da je dnevni list Madjar So o epidemiji često izveštavao iz ugla političara, prateći državnu politiku Srbije, Madjarske i politiku koju zastupa Savez vojvodjanskih Madjara (SVM).

„U izveštavanju ovog medija nisu postojale nikakve kritike na račun vlasti, a medij je pratio situaciju sa koronavirusom najviše u mestima gde je na vlasti SVM“, navodi se u istraživanju.

Dodaje se da se nijedan manjinski medij na početku epidemije, u martu 2020. godine, nije bavio analizom problema novinara koji u gotovo svim lokalnim samoupravama nisu mogli dolaziti do zvaničnih informacija o koronavirusu, nisu mogli da postavljaju pitanja, i nisu dobijali odgovore na njih, pa je tako i njihova publika bila uskraćena za informacije od javnog značaja.

Istraživanje su sproveli eksperti i novinari NDNV u saradnji sa članovima Suda časti tog udruženja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.