NDNV: Uvrede advokata Aleksića na račun novinara opasne za celo društvo 1Foto: Logo

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) je danas najoštrije osudilo način na koji je novosadski advokat Nemanja Aleksić izvređao novinara lista „Danas“ Radovana Balaća, kao i druge novinarske profesionalce i medije.

NDNV je pozvao advokatsku zajednicu da reaguje na ovakve incidente koji „predstavljaju direktno ugrožavanje novinarskih i medijskih sloboda“.

Balać je preneo da ga je juče Aleksić je izvređao kada ga je pozvao da odgovori na pitanja u vezi sa s tim što je zameniku gradonačelnika Beograda Goranu Vesiću poklonio kamper vozilo kao pokretnu kancelariju.

„Pošto ja volim svoju državu za razliku od vaših gazda i vašeg mucavog jadnog glodura koji misli da je duhovit petkom, smatrao sam svojom obavezom da pomognem Gradu Beogradu iznajmim i ustupim nešto“, rekao je Aleksić novinaru Balaću.

On je novinare Danasa, N1 i Nove nazvao „jadnicima“ i uputio brojne uvrede na račun pojedinih opozicionih političara, nevladinih organizacija, predstavnika pravosuđa i pojedinaca.

NDNV je upozorio da je takav nivo komunikacije ne samo nedopustiv u demokratskom društvu, već i izuzetno opasan, posebno što uvrede dolaze od predstavnika struke čija je uloga zaštita ljudskih prava i soboda, među kojima su i pravo na slobodno informisanje i nezavisan i slobodan rad novinara.

Dodaje se da su „novinari u Srbiji izloženi već godinama političkim pritiscima, cenzuri, linču režimskih tabloida, uvredama, pretnjama, pa i fizičkim napadima“

„U takvoj atmosferi niko od građana Srbije ne može da se oseća bezbedno, jer su upravo nezavisni novinari i slobodni mediji garant poštovanja njihovih prava i sloboda“, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari