"Ne dam Ziđinu dedovinu": Zlatibor Kračunović još uvek štrajkuje glađu 1Foto: M.S. / Danas

Meštanin Slatine kod Bora, Zlatibor Kračunović već nekoliko dana štrajkuje glađu ispred sedišta Zijin Mining u Boru, pošto kako on tvrdi, ova kompanija želi da mu “otme” zemlju.

Prema njegovi rečima, razlog zbog čega se odlučio na ovaj potez je to što je zakonom iz 2015. godine Vlada Srbije omogućila da privatna kompanija može od privatnog lica da “otme” imovinu.

“Po tom zakonu kada privatna kompanija uzme zemlju, ona prelazi na njihovo ime. Ja imovinu ne želim da prodam ali je kompanija Ziđin Mining bila uporna da zemlju kupi od mene. To je šuma od 80 ari, a u proces otuđenja su ušla i moja preostala osam hektara. To mi je celokupna imovina, sve što imam”, objašnjava sagovornik Danasa.

Oni su 80 ara već na silu prisvojili, ističe naš sagovornik, i da su u katastru bez njegovog znanja, zemljište prebacili na njihovo ime.

"Ne dam Ziđinu dedovinu": Zlatibor Kračunović još uvek štrajkuje glađu 2
Foto: M.S. / Danas

“Ja ne želim da prodam ni 80 ara, ali ni osam hektara, ali su već oni ušli u prostorni plan, i ako ne prodam, legalno će po zakonu iz 2015. da mi i to oduzmu”, ističe Zlatibor.

Kako on kaže za Danas, on ne želi da sprečava razvoj rudarstva, i da je dobro da se mladi zapošljavaju, ali on jednostavno ne želi da proda svoju, kako on kaže, “dedovinu”, već samo želi da je da u zakup, i to po ceni od 45 dinara za metar kvadratni.

“To je moja cena koju sam tražio, ali on su u kazali da im je to mnogo. Ja sam kazao ako vam je to mnogo, dajte mi za tih 80 ara zemlje, 80 ara na Kosmaju ili Avali. Oni su me pitali zašto baš tamo, na šta sam ja kazao da ako oni imaju interes da dođu iz Kine da rudare na mojih 80 ara, moj interes je da to zemljište zamenim za zemlju na Kosmaju ili Avali, pošto je to moj interes”, kaže on i dodaje:

“Tako sam im kazao da stavim do znaja da zemlju ne želim da prodam”.

Prema njegovim rečima pošto do dogovora nije došlo on je onda kazao da ga ostave na miru i da ga zaobiđu.

"Ne dam Ziđinu dedovinu": Zlatibor Kračunović još uvek štrajkuje glađu 3
Foto: M.S. / Danas

Zlatibor ističe i to da mu je iz Ministarstva finansija stigao papir da se firmi iz Kine Ziđin Mining odobrava oduzimanje nepokretnosti, njegove imovine, bez naknade, zbog hitnosti posla.

“To znači da oni već sada mogu da uđu na moju imovinu i da rade šta žele, a da kasnije na sudu možemo da spor rešavamo”, objašnjava sagovornik Danasa.

Na pitanje dopisnika Danasa da prokomentariše saopštenje Zijin Mininga da je on tražio pola miliona evra za zemlju, Zlatibor odgovara sledeće:

“To je to šta sam ja tražio. 45 dinara za metar kvadratni. To je 3.000 evra za mesec dana, a 36.000 evra za godinu dana. To nije zakup za godinu ili dve, već za 15 godina korišćenja mog zemljišta”.

Kako on ističe za Danas, to nije velika cifra, pošto će ograman novac kompanija da zaradi od rudarenja.

“Ta zemlja je moja, ako im se cena ne sviđa, neka me ostave na miru, pošto ne želim da je prodam”, ponavlja još jednom on.

Zlatibor ističe i to da će štrajkom ići do kraja, dok doktor ne kaže ovde je ambis, ovde je breg, ostaješ na breg ili padaš u ambis, ističe naš sagovornik.

Prema njegovim rečima zahvalan je prijatejima i rodbini koji ga podržavaju, i da bez njih ne bi uspeo da istraje u ovoj borbi.

"Ne dam Ziđinu dedovinu": Zlatibor Kračunović još uvek štrajkuje glađu 4
Foto: M.S. / Danas

“Hvala im svima. Zamenik gradonačelnika Miki Janošević mi je kazao da će me prvog dana obići i podržati, ali evo već nekoliko dana sam ovde i njega nema. Što se mene tiče ne mora da dođe, ko je došao, dobrodošao je”, poručio je Zlatibor Kračunović.

Podsećamo, Zlatibor Kračunović iz Slatine, je pre nekoliko dana odlučio da započne štrajk glađu ispred kompanije Ziđin Mining, pošto nakon pregovora sa Ziđinom nije bio zadovoljan ponuđenom cenom.

Kompanija Ziđin Mining se oglasila saopštenje u kome je saopšteno da Kračunović koji štrajkuje glađu tražio za zakup više od pola miliona evra.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari