Ne davimo Beograd: Najavljena izgradnja Srpsko-kineskog industrijskog parka "još jedan napad na obale Beograda" 1Foto Dejana Majstorovic (Ilustracija)

Inicijativa Ne davimo Beograd upozorila je danas da najavljena izgradnja Srpsko-kineskog industrijskog parka na području Beljarice, predstavlja „još jedan napad na obale Beograda i prirodna dobra od velikog značaja“ i da su zvog toga podneli stručne primedbe na izradu prostornog plana.

Lokacija za industrijski park je, kako se navodi u saopštenju, loša i u saobraćajnom i u infrastrukturnom smislu, i potpuno je suprotna principima održivog razvoja, jer se umesto braunfild (brownfileld) investijcija forsira zauzimanje potpuno nove neopremljene lokacije namenjene poljoprivredi.

Ta lokacija, kako istaknuto, povezana je sa gradom uskim grlom kod Pupinovog mosta gde se već stvaraju gužve, a da pritom ne postoji visokokapacitetni šinski sistem koji bi efikasno i udobno prevozio zaposlene na tu lokaciju.

Ovo bi levoj obali i žiteljima Borče, Ovče i Padinske skele donelo samo nove gužve, a ugrozilo bi i status Beljarice i forlanda kao zaštićenog dobra, jer kineske investicije u Srbiji ne mogu baš da se pohvale dobrim uticajem na životnu sredinu, ocenjeno je u saopštenju inicijative Ne davimo Beograd.

„Smatramo da zaštićeno područije treba urediti po ugledu na nacionalni park Donau Auen pored Beča, koji je poptuno prepušten delovanju reke i prirode, a povezan biciklističkim i pešačkim rutama sa gradom. Potrebno je građanima Beograda otvoriti mogućnosti za istraživanje ovih predela i za šetnju, posmatranje ptica vožnju bicikla ili kajaka“, ističe se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari