Ne da(vi)mo Beograd: Ne trebaju nam članovi i simpatizeri, već aktivisti 1

Došlo je vreme da konačno preuzmemo razvoj ovog grada u naše ruke, a ova naša brošura ima cilj da u ljudima probudi nadu i snove o nekom drugačijem Beogradu – poručio je Dobrica Veselinović ispred Inicijative Ne da(vi)mo Beograd.

On je ovo izjavio danas prilikom predstavljanja brošure „Kako se borimo – vodič za učestvovanje u promeni grada“ u Medija centru

Pomenuta brošura Inicijative Ne da(vi)mo Beograd predstavlja svojevrstan poziv građanima prestonice da se uključe u rad Inicijative i sami utiču na formulisanje politike koju će ona zastupati. U njoj je detaljno objašnjen njihov dosadašnji rad, finansiranje, pouke i principi borbe kao i vrednosti za koje se Inicijativa zalaže. Građani se pozivaju ne da budu njihovi članovi, glasači ili simpatizeri, već stvaraoci i učesnici u promenama u prestonici.

Veselinović je najavio da je plan da se od septembra brošura i platforma predstave građanima, da će od oktobra do decembra predstavnici Inicijative razgovarati sa građanima po mesnim zajednicama i blokovima, kao i da će od januara do marta ući u predizbornu kampanju za gradske izbore u Beogradu.

Radomir Lazović iz Inicijative pozvao je građane da uzmu aktivnu ulogu u preuzimanju grada od, kako je kazao, ekipe koja je duboko kriminalizovana i koja je učinila da danas, umesto o politikama, građani govore o bezbroj problema i žarišta u prestonici.

– Ovakvim pristupom postavljamo dugoročne temelje daljeg rada Inicijative. Mi nismo ograničeni na kratkoročne ciljeve poput izbora i zbog toga mislim da ćemo biti mnogo snažniji kada budemo organizovali nove proteste, kada se bavimo praćenjem rada gradske vlasti ali i kada budemo izašli na predstojeće beogradske izbore – poručio je Lazović.

Još jedna predstavnica Inicijative Ljubica Slavković rekla je da je u osnovi njihovog delovanja želja da se promeni način na koji se kao društvo bavimo politikom i da politiku izbavimo iz mulja u koji je ona zapala, tako što ćemo je vratiti u ruke građana.

– Pitanje razvoja grada želimo da predstavimo kao veoma važnu stvar kojom svaki građanin treba, želi i može da se bavi a sve cilju stvaranja boljeg društva za sve – ne samo za izabrane, smatra Slavković.

Vujo Ilić, doktorand na Centralnoevropskom univerzitetu, podsetio je da ni posle godinu dana nemamo odgovore na pitanje šta se desilo prilikom nezakonitog rušenja u Savamali, a kamoli ko je odgovoran za to, čime se šalje jasna poruka da je vlast nedodirljiva i da ne može biti pozvana na odgovornost za ono što je učinila, što je jedan od osnovnih demokratskih principa.
– Inicijativa ulazi u pretkampanju sa jasnim planom kako želi da deluje. Ključna stvar je da se građanima pruži prilika da se izjasne za šta su, umesto kao do sada protiv čega su – zaključio je Ilić.

 

Internet platforma i Mapa žarišta

Radi što većeg angažovanja građana u radu Inicijative, pokrenuta je internet platforma ucestvuj.nedavimobeograd.rs. Ovaj forum je koncipiran kao svojevrsna gradska vlada u senci, koji nudi pristup u formi gradskih sekretarijata, od saobraćaja i urbanizma, do kulture i turizma. Za Inicijativu ovo je prvi korak ka postizanju željene kulture koja treba da omogući ono što političari svesno izbegavaju i protiv čega zdušno rade, a to je informisanje i uključivanje građana u pitanja koja ih se životno tiču. Na pomenutoj platformi postavljena je i mapa žarišta na kojoj su označene tačke gorućih problema sa kojima se suočavaju građani prestonice.

Finansiranje i troškovi’]

U brošuri Inicijativa je objavila i na koji se način finansira, kao i pregled troškova. Od maja 2016. do juna 2017. godine prikupljeno je 2.317.566 dinara, na organizovanje protesta u proseku trošeno je 180.000 dinara, a ostalo je potrošeno na druge akcije, sudske troškove i oglašavanje na društvenim mrežama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari