Ne davimo Beograd pozvao građane da glasaju protiv promene Ustava 1Foto: FoNet/Milica Vučković

Pokret Ne davimo Beograd pozvao je danas građane da izađu na referendum o promeni Ustava Srbije u delu o pravosuđu, koji je zakazan za 16. januar 2022, i da na njemu glasaju protiv.

Predstavnik pokreta Radomir Lazović izjavio je da predložene promene ne vode ka unapređenju u oblasti pravosuđa, da su nedovoljne ili da svesno omogućavaju Srpskoj naprednoj stranci (SNS) „održavanje“ uticaja na pravosuđe.

On je naglasio da takve promene neće omogućiti sudijama i tužiocima da odgovorno rade svoj posao, već se samo „stare manipulacije“ menjaju novima.

Lazović je rekao da je bojkot referenduma besmislen jer ne postoji cenzus i dodao da bi takav potez vlast „jedva dočekala“.

Članica Malog veća Ne davimo Beograd i docentkinja na Fakultetu političkih nauka (FPN) Biljana Đorđević izjavila je da se, između ostalog, predloženim promenama menja i odredba o zabrani svakog uticaja na sudije formulacijom da je zabranjen „svaki neprimereni uticaj“ i upitala ko će odmerivati šta je primeren uticaj, a šta nije.

„Da li je primeren uticaj kada predsednik Srbije ili poslanici u Skupštini vređaju sudije i tužioce, kada te uvrede slušamo u medijima ili je neprimereno kada se građani žale na to što sudije i tužioci ćute na korupcionaške afere povezane s vrhom vlasti“, upitala je ona.

Đorđević je navela da je Republička izborna komisija (RIK) počela da građanima šalje letke koji bi trebalo da ih informišu o promenama Ustava, ali je dodala da je sadržaj tih letaka sugestivan da građani treba da glasaju za izmene.

Koordinator Političkog saveta Ne davimo Beograd i redovni profesor na FPN Đorđe Pavićević izjavio je niko ne veruje da će se kroz predložene promene Ustava pravosuđe konstituisati kao nezavisna grana vlasti.

On je ocenio da vlast želi da sprovede promene Ustava u tišini i da zato ne radi ni na kakvoj kampanji.

„To je cilj vlasti, da pobere lovorike nakon protesta – da ispadne da je nešto suštinski urađeno i da se ide u susret pridruživanju Evropskoj uniji“, naglasio je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari