“Ne deliti život na godišnji odmor i posao”: Psiholog o tome kako prevazići završetak sezone letovanja i povratak u kancelariju 1Boris Telečki, foto: Žofija Serda

Svega nekoliko dana je ostalo do zvaničnog početka jeseni, što znači da je i letnja sezona godišnjih odmora završena. Kako se vratiti na posao i u svakodnevnu rutinu bez većih poteškoća, letargije i eventualnih depresivnih stanja, za Danas objašnjava psiholog Boris Telečki.

Postepeno je ključna reč, kaže Telečki, a to znači da je poželjno da se nekoliko dana pre završetka godišnjeg odmora vratimo sa putovanja da bismo se aklimatizovali i, ako je moguće, pripremili na radne obaveze koje nas čekaju prilikom povratka na posao.

“Da ne bude da smo sinoć stigli sa mora i da sutra krećemo na posao. Uvek je bolje ostaviti nekoliko dana za aklimatizaciju, gde ćemo se nekim aktivnostima postepeno uvesti u stari režim. Kada je to odjednom, iz krajnosti u krajnost, onda trošimo zaista mnogo psihičke i fizičke energije na prilagođavanje i to može da bude teško, ali i rizično za zdravlje. Postoje i razna, kreativna rešenja, poput onog da se na posao vratimo u četvrtak, što znači da nemamo pred sobom odmah pet radnih dana, već samo dva, što je dosta da se prilagodimo”, objašnjava Telečki.

Prema njegovim rečima, svako od nas može da osmisli najbolji način te postepenosti u odnosu na posao, obaveze i ritam života, ali da je u tom procesu takođe važno da dopustimo sebi da se osećamo na razne načine.

Ne zaboravite da se odmarate i kad niste na odmoru

“Normalno je da u prelasku i takvim promenama imamo razna osećanja i bitno je da ih dozvolimo. Bilo da je to neka blaga tuga, pasivnost ili neraspoloženost, naročito ako je taj prelazak praćen i naglom promenom vremena, kao što je sada slučaj, dozvoliti sve emocije i dopustiti da se osećamo na razne načine. Ne boriti se protiv toga, ne bivati u nekim neprirodnim stanjima i ne forsirati nešto što nije. Sasvim je normalno da imamo i takve periode i da je vraćanje u svakodnevne obaveze praćeno nekim neraspoloženjem”, ističe psiholog.

Ipak, naš sagovornik napominje da to što je godišnji odmor završen ne znači da treba da prestanemo da se odmaramo, jer je za očuvanje mentalnog zdravlja izuzetno značajno da imamo vreme za odmor svakog dana.

“Čak i kada se vratimo na posao, ne treba da zaboravimo da se odmaramo. Odmor je jedna normalna i prirodna stvar za svakog čoveka, pa i u ovim uslovima kada se vratimo sa nekog dužeg odmora u kontinuitetu. S tom svešću i nekim postepenim ulaskom u aktivnosti i radne obaveze, može lakše da nam padne završetak letnjeg perioda i vraćanje u neku, pod znacima navoda, dosadnu svakodnevicu, iako ne mora da bude dosadna”, kaže Telečki.

Ispuniti dan aktivnostima koje usrećuju

Zbog toga psiholog podvlači da se život ne deli na period rada i godišnjeg odmora, već da se on odvija svakodnevno i da su ovakve promene neosetne kada vodimo sadržajan i ispunjen život i van sezone odmora.

“Ne deliti život na godišnji odmor i posao, već integrisati te dve stvari, jer to jeste naš život i svakodnevica. Dakle, ispuniti dan aktivnostima koje nas usrećuju, društvom, socijalnim interakcijama i ne zaboraviti odmarati, jer čovek nije biće koje sav smisao, produktivnost i samoostvarenje nalazi samo kroz posao i profesiju kojom se bavi”, poručuje Boris Telečki.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.