Subotica: Zimska služba delovala za vikend, sutra ledeni dan 1Foto: J. Patarčić

Subotica se u subotu ujutro probudila pod snegom, zbog čega se saobraćaj odvijao otežano. Zimska služba izašla je na teren u 7 časova ujutro, a čišćenje puteva, ulica i trotoara završeno je u 17 časova.

Kako se navodi u pisanom odgovoru koji nam je dostavio Miloš Ljubisavljević, odgovorni izvođač radova u firmi “Extra-auto transport” kojoj je ove godine povereno održavanje gradskih i prigradskih saobraćajnica u Subotici, zimska služba je u subotu bila angažovana zbog niskih temperatura i vlažnih kolovoza, na kojima se zadržavao sneg do pet centimetara.

Zbog snežnih padavina na snazi je bio drugi stepen mobilnosti, koji je važio od 7 do 17 časova, nakon čega se zimska služba vratila u drugi stepen pripravnosti.

„Za vreme padavina, dva kamiona su radila na čišćenju i soljenu prometnijih gradskih saobraćajnica, a po prestanku padavina je angažovana kompletna mehanizacija drugog stepena mobilnosti”, stoji u pisanom odgovoru koji nam je dostavio Miloš Ljubisavljević.

Drugi stepen mobilnosti podrazumeva angažovanje osam velikih kamiona opremljenih daskama za uklanjanje snega i posipačima soli, kao i sedam specijalizovanih manjih vozila za čišćenje snega sa trgova, pešačkih i biciklističkih staza, u šta je bilo uključeno 45 radnika.

“Zbog vlažnih kolovoza, od 22 časa do 5 časova ujutro na snazi je bio drugi stepen mobilnosti, gde je angažovano osam kamiona opremljenih sa daskama za uklanjanje snega i posipačima soli, zato što su kolovozi bili vlažni, a temperature u minusu”, dodaje se u pisanom odgovoru.

U nedelju od 16 časova, pa sve do 2 časa iza ponoći, zimska služba je posipala so i uklanjala sneg sa trotoara, biciklističkih staza i trgova koji su predviđeni planom i programom rada.

Inače, prema planu održavanja puteva u zimskom periodu, saobraćajnice na teritoriji grada Subotice se dele na tri grupe.

Prvoj grupi pripadaju državni putevi koji su u nadležnosti JP “Putevi Srbije”, dok drugu grupu čine saobraćajnice u zaštićenom delu Parka prirode Palić koje održava JP “Palić-Ludaš”.

Trećoj grupi pripadaju gradske i prigradske saobraćajnice, za koje JP za upravljanje putevima, urbanističko planiranje i stanovanje svake godine sprovodi postupak javne nabavke za izvođača radova.

Sutra ledeni dan u Subotici

Prema prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije, u Subotici se u utorak ponovo očekuju snežne padavine, a najniža dnevna temperatura iznosiće -11 stepeni, dok najviša dnevna temperatura neće preći 0 stepeni.

Na snazi će biti narandžasti meteo alarm za pojavu snega i leda, kao i ekstremno niske temperature.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari