Danilo Petrović, negotinski čuvar prirode: U ekologiji se uživa 1Foto: Opština Negotin

Radni vek je proveo držeći dnevnik i učeći generacije i generacije đaka biologiju i ukazujući na značaj zaštite životne sredine. Uz nastavu, svoje đake vodio je u prirodu, organizovao kampove, pokrenuo Ekološko udruženje “Badem” , snimao dokumentarne i ekološke filmove i osvajao festivalske nagrade. Za sve što je do sada uradio profesor u penziji, Danilo Petrović, nagrađen je najvišim priznanjem opštine Negotin, Majskom nagradom.

Životna filozofija magistra biologije i gimnazijskog profesora u penziji, Danila Petrovića, je da ekologija nije profitabilna, ali se u njenim rezultatima uživa. U skladu sa tim radio je u prosveti i Ekološkom udruženju „Badem“ iz Negotina.

Ekološki projekti, radionice, ekološki i dokumentarni filmovi o prirodnim vrednostima i u penzionerskim danima u fokusu su Danila Petrovića kome je ove godine pripalo najviše priznanje opštine Negotin, Majska nagrada za doprinos u oblasti ekologije i promocije opštine Negotin.

Kaže da je ovo priznanje plod dugogodišnjeg rada vezanog za zaštitu životne sredine i promociju zaštićenih područija u opštini Negotin koji predstavljaju veliki potencijal za razvoj turizma.

Danilo Petrović, negotinski čuvar prirode: U ekologiji se uživa 2
Foto: Danilo Petrović, privatna arhiva

Kroz različite projekte održane su različite radionice koje su imale za cilj edukaciju dece za zaštitu životne sredine. Ekološko udruženje “Badem” je u projekte uključivalo i osobe sa invaliditetom iz negotinskog udruženja “Duga” kako bi im omogućili njihovu socijalizaciju i razvoj njihovih psihofizičkih osobina.

-Za decu i njihove roditelje organizovali smo jednodnevne izlete kako bi smo kod dece formirali pravilan odnos prema prirodi i na taj način ih odvajali od različitih ekrana. Bitno je da deca shvate pozitivan i negativan uticaj čoveka na prirodu. I kada stvoriš deci naviku da izlaze u prirodu onda je tvoja misija uspela – priča nam Danilo Petrović.

Sa odlaskom u penziju ima i više vremena za snimanje ekoloških i dokumentranih filmova. Njima prikazuje zaštićena područja u Negotinskoj krajini i na festivalima poput Vrmdža festa, Sila festa osvaja nagrade. I čini se, još više radi u Ekološkom udruženju “Badem”.

-Naravno školska deca mi nedostaju jer sa vaspitanjem treba krenuti od mladih i onda najlakše vidiš željene rezultate. U to sam se najviše uverio kada sam držao kampove u Vratni od 2003.-2011.godine – kaže Danilo Petrović dodajući da Ekološko udruženje ne može da funkcioniše bez dece, a “Badem” stalno uključuje nove snage.

-Stanje životne sredine nije nam sjajno i za to smo i sami krivi, jer dajemo i deci loš primer. Zakoni postoje i treba ih sprovoditi i usaglašavanje sa zakonima EU. Osnovno pitanje koje svaki čovek treba da postavi je: Gde završava moj otpad, da li na smetilištu, deponiji ili u reci. Kako može moj otpad da se reciklira i da bude sirovina za neku industriju. Naravno ekologija nije profitabilna ali se u njenim rezultatima uživa – zaključuje Danilo Petrović.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari