"Ne može jedna osoba da odgovara za skandal sa BSŽ vakcinama": Poruka ministarki zdravlja da slučaj ne sme da se zataška 1Foto: Medija centar

Specijalista za plućne bolesti Slavica Plavšić kaže za N1 da je neverovatno kako se tehnički uopšte dogodilo da 600 novorođenih beba u porodilištu Narodni front umesto BCG vakcine dobije fiziološki rastvor.

„I takođe je neverovatno da je za to ministarka (zdravlja Danica Grujičić) a priori označila jednu osobu kao odgovornu, i to apotekarku, što je apsolutno nemoguće“, istakla je Plavšić.

Dodala je da bi u ovom slučaju Grujičić trebalo da založi sav svoj integritet i autoritet da se istraga sprovede do kraja, da lično to nadzire, da ne dozvoli da se zataškava, već da se što pre sazna istina, jer se radi o velikom skandalu.

Plavšić ukazuje da je BCG vakcina jedna od najstarijih vakcina, štiti od tuberkuloze, daje se deci na rođenju ili tokom prve godine života i do sada nije napravljena bolja vakcina protiv tuberkuloze.

„Njen značaj je nemerljiv i spasila je milione života, jer je tuberkuloza najteža bakterijska zarazna bolest koja postoji“, navodi doktorka, piše N1.

Na pitanje kako je moglo da dođe do ovakvog propusta, ona kaže da je to pitanje za milion dolara.

„Pokušavam da shvatim kako je tako nešto uopšte moguće. Ali, ono što je dobro u celoj priči je da je vest objavljena, da je ministarka izašla sa obaveštenjem, da su sva deca dobro i da su preduzete mere da deca prime tu vakcinu“, ocenjuje Plavšić.

Dodaje da je farmaceutski tehničar koji je izdao te vakcine samo prvi u lancu, „a tu ima mnogo osoba koje nadalje idu do direktnog izvršioca – do medicinske sestre koja je davala taj fiziološki rastvor“.

Kaže i da su se do avgusta ove godine u Narodnom frontu davale Torlakove vakcine, koje su pakovane tako što se u istoj kutiji nalazi i rastvor i suva supstanca u različitim bočicama“.

„Od avgusta je počeo uvoz iz Bugarske, a ta vakcina je spakovana potpuno drugačije. U jednoj kutiji je fiziološki rastvor u staklenoj providnoj bočici, u kojoj je tečni bezbojni sadržaj – ima ih 20 komada. U drugoj je suva praškasta supstanca u malo višoj bočici, braonkaste boje. Fizički ih je nemoguće pomešati, jer su potpuno različite“, ističe Plavšić.

Navodi da nije istina da bugarske vakcine nemaju sertifikat, jer imaju sertifikat i Torlaka i ALIMS-a.

„Svi uslovi da taj posao bude odrađen kako treba postojali su“, ukazuje ona i dodaje da što pre treba rasvetliti ovaj slučaj da bi se stalo na put teorijama zavere.

Dodaje da je poljuljano poverenje prema zdravstvenom sistemu Srbije.

„Ovo je presedan, BCG se daje od 1927. godine, čak i za vreme ratova i sankcija se ovako nešto nije desilo“, kaže.

Navodi da je u ovom slučaju bačena ljaga i na farmaceute i na lekare, i da zato tužilaštvo treba da reaguje i da se slučaj što pre reši.

Upitana da li je trebalo neko da podnese ostavku, ona kaže da je to pitanje dobila pre nekoliko meseci, rekla bi „apsolutno ne, jer ni do sada niko nikad nije odgovarao i nije podneo ostavku“.

Međutim, očekuje da će sada biti ostavki, ali i kažnjavanja i oduzimanja licenci, i da će reagovati Lekarska komora.

Upitana šta ako se to ne desi, ona ističe da joj je „prosto neverovatno da se ovakav skandal zataška i da za njega niko ne odgovara, to ne smeju da dozvole ni roditelji ni javnost, jer onda smo svi tu poraženi“.

„Zaista očekujem da ministarka založi svoj autoritet i da nešto učini, ona je najviše od svih želela da bude ministarka zdravlja, borila se za to. Još se krajem juna u tekstu u Politici preporučila za ministra zdravlja rečima da bi ona znala kako da vodi to ministarstvo“, navodi Plavšić.

Izvor: N1

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari