"Ne može nemir biti seme za mir": Porfirije na liturgiji u manastiru Gračanica 1foto (BETAPHOTO/EMIL VAS)

Patrijarh Porfirije danas je na Badnji dan pred nekoliko stotina vernika služio liturgiju u manastiru Gračanica i u besedi naglasio da „ne može nemir biti seme za mir“ i da „svako ko seje mržnju ne može da žanje mir“.

Kako je preneo Radio Kim, patrijarh je podsetio da je nekada domaćin za Božić stajao na raskrsnici i klanjao se svakoj strani sveta uz reči: „Mir Božji, Hristos se rodi“.

„Važno je čuvati tradiciju i običaje. Time se otkriva naše opredeljenje. Mi pokazujemo da smo Hristovi, da smo narod mira, ali u pravom smislu te reči. Zato treba da znamo da ne možemo želeti samo mir za sebe, a ni ne možemo imati mir za sebe ako želimo nemir našim komšijama“, rekao je patrijarh Porfirije.

On je naglasio da je „Bog narod sa razlogom stvorio različit“, ali ne da bi različitost bila povod za nesporazume i za sukobljavanje već, kako je kazao, povod za međusobno prožimanje i obogaćivanje.

„Treba da znamo ko smo i šta smo, samo ćemo tako prepoznati drugoga. Mi smo dobili darove i talente i oni se najbolje vide ovde na Kosovu, u Gračanici, Pećkoj patrijaršiji, Dečanima i Bogorodici Ljeviškoj. To su plodovi koje smo, umnožavajući svoje darove, ostvarili za sebe, ali njima obogaćujemo i druge“, dodao je on.

Patrijarh je podsetio i da je rođenje Isusa Hrista svojevremeno uzrokovalo gnev i krvoproliće i podsetio da mnogo nevine dece širom sveta strada i dalje strada.

„Mi smo, braćo i sestre, čitav svet pretvorili u vodenicu smrti. Bog sveti zna koliko je dece ubijeno širom zemljinog šara i ovog trenutka i juče“, rekao je Porfirije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari