"Ne možemo mi da uđemo nekome u glavu": Da li je ubistvo u Priboju za koje se sumnjiči policajac moglo biti sprečeno? 1Foto: Beta/MUP Srbije

Pet dana nakon ubistva tridesetpetogodišnjeg E.Ć. policija i dalje traga za Igorom A. (28) pripadnikom specijalnih jedinica MUP-a koji se sumnjiči za to delo. Ovo ubistvo, kojim je nastavljen niz tragičnih događaja, otvorilo je više pitanja imajući u vidu da je osumnjičeni aktivni pripadnik policije.

Jedno od njih je – da li su bezbednosne provere mogle da preduprede ovakve situacije?

Naime, Zakon o policiji propisuje bezbednosnu proveru za sve kandidate koji žele da zasnuju radni odnos u MUP, ali i kandidate za osnovnu policijsku obuku i upis u policijsku akademiju.

Bezbednosna provera, kako stoji u zakonu, predstavlja skup mera i radnji kojima se utvrđuje postojanje bezbednosne smetnje, koja onemogućuje prijem u službu ili na obuku.

Postoji tri nivoa bezbednosnih provera. Prvi nivo, kojim su podvrgnuti kandidati za prijem u MUP, uglavnom se svodi na proveru podataka o kandidatu – da li se protiv njega vodi krivični postupak ili je osuđivano na kaznu zatvora.

Isto tako gleda se da li je ranije dobio otkaz u državnom organu zbog teže povrede dužnosti ili radne discipline. Ono što se takođe proverava, i to neposredno operativno-terenskim radom, je da li lice “svojim navikama, ponašanjem ili sklonostima ukazuje da neće biti dostojno za rad u Ministarstvu”.

Postoje, međutim, još dva nivoa. Drugom nivou, podvrgnuti su rukovodioci srednjeg nivoa i to na period od pet godina. Osim već navedenog, ova provera podrazumeva i proveru podataka iz evidencija drugih državnih organa.

Najzad, treći nivo bezbednosnih provera vezan je za rukovodioce visokog i strateškog nivoa i to na period od četiri godine. Ovaj nivo provere podrazumeva i podatke iz evidencija bezbednosnih službi.

Igor A. koji se sumnjiči za ubistvo u Priboju je morao da prođe prvi nivo bezbednosnih provera da bi zasnovao radni odnos u ministarstvu. Ipak, kako za Danas navodi Veljko Mijailović, predsednik Policijskog sindikata Srbije, nema te bezbednosne provere koja može da eliminiše mogućnost da u nekom trenutku dođe do nekog incidenta.

– Ne možemo mi da uđemo nekome u glavu. Bezbednosna provera ima svoja ograničenja, kaže Mijailović.

Kako navodi, da je dan pre masovnog ubistva u školi „Vladislav Ribnikar“ urađena bezbednosna provera porodice izvršioca, verovatno bi ustanovila da je sve u redu i da se radi o uzornoj, funkcionalnoj porodici koja nije imala nikakvih problema sa zakonom.

– Isto tako i pripadnik policije koji se sumnjiči za ubistvo u Priboju je prošao bezbednosnu proveru. Po svim dostupnim informacijama, ubistvo nije izvršeno sa umišljajem, njih dvojica se nisu poznavali, kaže Mijailović.

I iako slučajevi u kojima pripadnici MUP-a učestvuju u nasilnim krivičnim delima uvek privlače dosta pažnje, prema zvaničnim podacima, oni su dosta retki.

Prema izveštaju o radu Sektora unutrašnje kontrole MUP-a za 2020. godinu, ubedljivo najveći broj krivičnih dela koji su počinili pripadnici policije otpada na zloupotrebu službenog položaja.

Te godine, a to je najsvežiji izveštaj dostupan na internet stranici MUP-a, zabeleženo je 94 takvih krivičnih dela.

Broj nasilnih dela znatno je manji – krivično delo zlostavljanje i mučenje počinjeno je pet puta u 2020. godini, nasilničko ponašanje i ugrožavanje sigurnosti po dva i svega jedno nanošenje teških telesnih povreda.

Podsetimo, Igor A. se i dalje nalazi u bekstvu, a za njim je raspisana poternica. Kako je saopšteno, policija je privela tri osobe koje se sumnjiče da su mu pomogle nakon počinjenog krivičnog dela.

Priboj je nedavno posetio i ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić, gde je održan sastanak sa predstavnicima lokalne samouprave i političkim stranaka.

– Ono što je zajednički imenitelj svega, jeste da ovo nema ni versku ni političku konotaciju, već je nemili događaj koji je rezultirao odlaskom jednog mladog i dobrog čoveka. Ministarstvo izvršava sve radnje i mere kako bi izvršilac bio izveden pravdi. Sve naše organizacione jedinicu su od prvog momenta aktivno uključene. Uhapšeni su svi pomagači lica koje je izvršilo zločin, i tu nema pardona ni prema kome ko pomaže ljudima koji izvrše bilo koje krivično delo – kazao je Gašić.

Do ubistva je došlo u noći između subote i nedelje u jednom ugostiteljskom objektu u Priboju. Osumnjičeni je prema tvrdnjama svedoka više puta u glavu udario tridesetpetogodišnjeg muškarca, a od posledica povreda on je ubrzo preminuo.

Inicijativa mladih za ljudska prava u Srbiji zatražila je od MUP-a da sprovede profesionalnu istragu.

– Zabrinjava činjenica da MUP nije ni potvrdio, niti demantovao informacije koje su se pojavile u medijima o bekstvu osumnjičenog iz zemlje posle ubistva. Posle niza etnički i verski motivisanih incidenata na području Priboja potrebno je učiniti sve da se poverenje kako među građanima, tako i između građana i institucija obnovi. Preduslov za to su delotvorna istraga i kažnjavanje odgovornih – poručili su u svom saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari