Crveno-bela ekspedicija krenula je u utorak rano ujutro ka Litvaniji bez digitrona, ne razmišljajući o osnovnim matematičkim operacijama, svesna da plus šest iz prvog duela (88:82) prilikom revanša osmine finala Evrokupa neće predstavljati apsolutno nikakvu razliku, ukoliko se stepen agresivnosti i komunikacije u odbrani ne podigne na nivo „borbene gotovosti“.

Lijetuvos je poznat kao ekipa koja ambicije uglavnom kroji na svom parketu u Viljnusu gde im obruči izgledaju znatno šire, dok im je samopouzdanje gotovo nesalomivo. Zvezda će u sredu (18.30, B 92), morati da smisli način kako da domaćina spusti na ispod datih osamdeset poena, koliko Ritas prosečno postiže pred svojim navijačima.

Lijetuvos je napadačka ekipa, ali je Aleksandar Petrović dovođenjem korpulentnog beka Gediminasa Orelikasa znatno unapredio igru u odbrani kada je reč o spoljnoj liniji. Reč je o izuzetno snažnom košarkašu koji u defanzivi može da pokriva pozicije od dvojke do četvorke, što znači da nema većih problema prilikom preuzimanja krilnog centra, pa čak i plejmejkera.

– Ritas je zaista u odličnoj formi, što pokazuje i njihov poslednji meč protiv Turova u regionalnoj VTB ligi (ubacili rivalu 101 poen). Napravili su dobru uvertiru pred revanš meč. Veoma su iskusni, što je vrlo bitno za jedno takmičenje kao što je Evrokup, u kome je svaki poen bitan. Ne smemo da dozvolimo da njihovo iskustvo postane najuočljiviji faktor tokom meča. Očekujem težak duel tokom svih 40 minuta – naveo je Dejan Radonjić.

Trener Crvene zvezde tačno zna razloge zbog kojih crveno-beli u prvom susretu nisu ostvarili pobedu sa većom razlikom. Njegovi puleni su ove sezone čak u tri navrata slavili protiv Ritasa, kako u Evroligi, tako i u Evrokupu, što samo otežava njihova nastojanja da se i iz Litvanije vrate neporaženi. Razmišljanje o pobedi i u revanšu jedini je pravi rezon jer bi u suprotnom misija crveno-belih na međunarodnoj sceni mogla biti završena.

– Ne razmišljamo o razlici iz prvog meča, koja iz trenutne perspektive možda i više odgovara Lijetuvosu. U prvom susretu nismo uspeli da iskontrolišemo veliku energiju, zbog čega smo i napravili veliki broj grešaka. Ritas ima veliki napadački potencijal, kojim diriguje Omar Kuk. Jedino kolektivnom odbranom možemo da neutrališemo njihov izraziti individualan kvalitet. Nikoga nije lako dobiti četiri puta u sezoni, a kamoli jednu evroligašku ekipu. Ne opterećujemo se time, koncentrisani smo na ispravljanje grešaka iz poslednjeg meča kako bismo se što bolje pripremili za revanš – zaključio je trener Zvezde.

Radenović u stroju

– Ivan Radenović će biti u sastavu, ali ne znam da li će i koliko igrati. On nam je vrlo bitan igrač i svakako je bolje da bude u timu nego da meč posmatra u civilu – istakao je Radonjić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari