"Ne želim da dajem nikakve političke izjave": Riza Haljimi o tome da li su građani albanske nacionalnosti zaboravili na Dan oslobođenja Preševa 1Samo Srbi na dan oslobođenja Preševa. Foto.Grad Vranje

Dan oslobođenja Preševa u Drugom svetskom ratu danas je obeležen ispred spomenika Oslobodiocima u centru grada uz prisustvo predstavnika Okružnog odbora SUBNOR-a, kao i predstavnika Srba, ali i državnih institucija. Cveće je položeno i ispred bista antifašistima Abdulahu Krašnici i Dušanu Iliću ispred zgrade preševske opštine.

-U antifašističkoj borbi protiv bugarskog okupatora i balističkih jedinica od 1941. godine do oslobođenja 1945. život je dalo 329 pripadnika oslobodilačkog pokreta iz redova Albanaca, Srba i Roma sa područja preševske opštine – navodi za portal Danasa Miroljub Stojčić, funkcioner vranjskog SUBNOR-a, bivši gradonačelnik i narodni poslanik iz Vranja.

Stojčić podseća da je sa ovog područja tokom Drugog svetskog rata u partizanskim jedinicama bilo 1.080 boraca, koji su aktivno učestvovali u antifašističkom pokretu.

– Ovde su danas bili predstavnici srpske nacionalne zajednice iz MZ „Železnička stanica“, odbornici u lokalnom parlamentu, kao i predstavnici Vojske Srbije, MUP i BIA, želeći da i ove godine obeležimo dan kada je ovaj grad na jugu Srbije oslobođen u drugom zemaljskom ratu – naveo je Stojčić.

Cveće je poleženo i pored bista Abdulahu Krašnici i Dušanu Iliću, zanatlijama iz Preševa, koji su bili aktivni učesnici NOB-a, na ovom području.

Niko od albanskih zvaničnika iz lokalne samouprave, iako se ceremonija održavala na desetak metara od ulaza u zgradu SO Preševo, nije prisustvovao komemoraciji kojom je odbeležena 77 godišnjica oslobođenja.

Pokušali smo da od aktuelnog predsednika Opštine Preševo i lidera Alternative za promene (AP) Šćiprima Arifija dobijemo komentar, ali je on ostao nedostupan za odgovor.

Tragajući za adekvatnim sagovornikom na ovu temu, mimo dnevne politike, kontaktiramo Rizu Haljimija (75), sada penzionera, koga odavno nema u javnosti.

"Ne želim da dajem nikakve političke izjave": Riza Haljimi o tome da li su građani albanske nacionalnosti zaboravili na Dan oslobođenja Preševa 2
Foto: FoNet/ Aleksandar Levajković

-Ne želim da dajem nikakve političke izjave. Od kada sam upravljanje Partijom za demokratsko delovanje (PDD) predao Šaipu Kamberiju nisam u javnom životu – kaže za portal Danasa nekadašnji predsednik Opštine Preševo i bivši narodni poslanik Riza Haljimi, koga „pronalazimo“ u Švedskoj.

Haljimi nam, ipak, otkriva još jedan zaboravljeni lik iz vremena antifašizma na jugu Srbije.

To je, po njegovima, rečima Šaip Mustafa, član Komunističke partije Jugoslavije (KPJ), još iz vremena kada je bio student Pravnog fakulteta u Beogradu, neposredno pred rat.

-Tada je bilo teško da se neko iz Preševa školuje u Beogradu. Mustafa je imao kraljevsku stipendiju, pa su ga ovde u Preševu zvali i „kraljev student“, što mu nije smetalo da bude istaknuti levičar i borac protiv fašizma. Odmah nakon oslobođenja Mustafa je od strane komunističke vlasti u Prištini osuđen na višegodišnju kaznu zatvora. Umro je u Preševu, sredinom šezdesetih godina prošloga veka, iako je bio iskreni prvrženik komunističke ideje. Zašto mu se sudilo ja ne znam, ali je bio žrtva revolucije – navodi on za portal Danasa.

U Preševu, danas, kada je iz nepoznatih razloga ignorisana godišnjica oslobođenja u Drugom svetskom ratu, i dalje građani mirno šetaju centralnom gradskom ulicom koja nosi ime – Maršal Tito. Ovde do sada nijedna ulica nije promenila ime, pa građani, uprkos svim turbulencijama svakodnevice, žive na „starim adresama“ iz naše antifašističke prošlosti.

Ko je Muharem Kadriju

Nova zgrada Osnovne škole „Muharem Kadriju“ u Velikom Trnovcu je rekonstruisana uz finasijsku podršku Vlade Turske. U žižu domaće i međunarodne javnosti dospela je nakon više ponavljanja glasanja na biračkom mestu koje se nalazilo u prostorijama škole.

– Muharem Kadriju je bio antifašista i član KPJ. Vođa borbe protiv Bugara na ovom području, ali to danas malo koga zanima. Bio je zagovornik otvaranja fabrika i radio je na projektu otvaranja rudnika antimona na ovom području odmah posle oslobođenja – podseća nas Ragmi Mustafa, aktuelni predsednik Nacionalnog saveta Albanaca (NSA).

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari