Nebojša Glogovac osvojio je glavnu nagradu na jubilarnim, 20. po redu, Glumačkim svečanostima u Požarevcu, posvećenim proslavljenom bardu našeg glumišta, Milivoju Živanoviću koji je rođen u gradu domaćinu ovog jedinstvenog festivala „u čast njegovog veličanstva – glumca“. Njemu je kao najboljem glumcu manifestacije, po oceni stručnog žirija i publike, uručena statueta Milivoja Živanovića i novčana nagrada u iznosu od 150.000,00 dinara.

Poslednje večeri, predstavu „Bajka o pozorištu“ izveo je Zvezdara teatar, a potom je usledio momenat koji su svi nestrpljivo iščekivali od početka festivala – uručenje nagrade pobedniku. U izvanrednoj ansambl-predstavi Jugoslovenskog dramskog pozorišta „Razbijeni krčag“, Hajnriha Fon Klajsta, briljirao je Neboša Glogovac u živopisnoj ulozi sudije Adama, napisao je žiri u obrazloženju uz napomenu: -Nebojša Glogovac se svojim majstorstvom, raskošnim darom i scenskim šarmom, uzdigao u sazvežđe najboljih srpskih glumaca, dobitnika najveće glumačke nagrade „Milivoje Živanović“.

Statuetu Milivoja Živanovića i novčanu nagradu, pobedniku festivala Nebojši Glogovcu je, uz srdačne čestitke, uručio gradonačelnik Požarevca Miomir Ilić.

-Hvala žiriju, hvala divnoj požarevačkoj publici, hvala pozorištu koje i dalje opstaje u ovim jako teškim okolnostima gde mi državi nismo važni ili smo manje važni, ali imamo snage da postojimo, da igramo ovako lepe predstave i uspevamo i dalje da vas uveselimo, kazao je Glogovac.

Ključ grada, koji je žiri čuvao tokom trajanja festivala, gradonačelniku Požarevca vratio je prof. dr Milorad Zdravković, a potom je gradonačelnik Ilić prigodnim rečima proglasio festival zatvorenim. Miomir Ilić je u razgovoru sa medijima istakao da je zadovoljan ovogodišnjim svečanostima i izrazio nadu da će naredne godine biti još bolje, pogotovo zato što je grad Požarevac rebalansom budžeta izdvojio značajna sredstva za rekonstrukciju sale Centra za kulturu.

Selektor festivala Nebojša Bradić, koji je bio u prilici da ogleda predstave na matičnoj sceni i na Velikoj sceni Centra za kulturu Požarevac, zaključio je da su imale su visok nivo izvođenja, motivisane ansamble i entuzijastičnu publiku.

Svake festivalske večeri je na neki način skretana pažnja na trenutno aktuelne probleme finansijske prirode sa kojima se susreću glumci i pozorišta. Činjenica je da su mala ili nikakva izdvajanja za kulturu ali, kako kaže Glogovac, teško je suditi ko je za to kriv jer nemamo uvid u sve potrebne podatke i dodao: -Borimo se, pozorišta funkcionišu na neki čudan način i ostaje to zadovoljstvo nas i publike u tom međusobnom kontaktu kada uspemo da dosegnemo do toga što hoćemo. To je za nas duhovna hrana. Da bismo dalje funkcionisali, da bi to išlo na bolje i da bismo hvatali korak sa svetskim tendencijama biće potrebna malo veća izdvajanja iz budžeta i ja se nadam da će to vreme doći.“

Pošto je nadmašio samog sebe tako što je u roku od sedam meseci imao tri premijere, Glogovac će se sada odmoriti, a novać će mu upravo za tu svrhu dobro doći jer je „odmor najskuplji“.

Relativno lak posao žirija

Iako je konkurencija za glavnu nagradu festivala bila veoma jaka, stručnom žiriju nije bilo teško da donese odluku jednoglasno i proglasi pobednikom Nebošju Glogovca, kazao je prof. dr Miodrag Zdravković. Inače, pored Glogovca, u konkurenciji za nagradu bile su pobednice pojedinih večeri: Biljana Keskenović, Jelena Đokić, Anastasia Anja Mandić i Nela Mihailović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari