Nedelja „ultranacionalističkih filmova“ u Rusiji 1Foto: Freeimages

Ruski bioskopi će ove nedelje nakon napada ruskog predsednika Vladimira Putina na Ukrajinu početi da prikazuju ultranacionalističke filmove. Rat je izazvao egzodus stranih flimskih studija koji su povukli planirane velike filmske projekcije.

Ruski bioskopi su odgovorili talasom repriza domaćih filmova od kojih su mnogi sa otvoreno šovinističkim temama, navodi u svom tekstu nemački politički ekspert Sergej Sumleni, koji je objavio Centar za analizu evropske politike (CEPA) na svom portalu cepa.org.

Sumlenijeva specijalnost je bezbednosna i energetska politika u Rusiji i Istočnoj Evropi.

Vodeći u nizu su gangsterski filmovi Brat, od kojih je prvi premijerno prikazan pre 25 godina. Filmovi Brat (1997.) i Brat 2 (2000.) su primeri enstremnog antizapadnog i antiukrajinskog sentimenta, navodi se u tekstu s naslovom „It’s Xenophobia Week at the Russian Movies“.

Filmski serijal, objašnjava Sumleni, se vrti oko Danila Bagrova, prosečnog mladića iz devedesetih godina prošlog veka i ratnog veterana, koji se sukobljava i pobeđuje sve „ruske neprijatelje savremenog doba“ – Amerikance, Jevreje, Ukrajince, Afroamerikance, sve sa Severnog Kavkaza koji „ne umeju da se ponašaju“ u Rusiji i druge. „Mi smo Rusi, istina je na našoj strani“, čuvena je Danilova rečenica. Filmovi su „simfonija“ nasilja u kojima na kraju svi ruski neprijatelji umiru ili su poniženi. Sumleni navodi da je Brat 2 jedan od omiljenih Putinovih filmova, te je više puta citirao Danila Bagrova na konferencijama za novinare.

I deca će moći da uživaju u nekim upadljivim temama koje je odobrila Vlada dok će stariji gledati filmski serijal Brat.

Na filmska platna će se vratiti i „Tri viteza“ (Three Bogatyrs) u kojima se prikazuje stari Kijev kao „ruski grad kojem preti pohlepan Zapad i brutalan muslimanski svet“.

Rusija ima istoriju patriotskih filmova da bi učvrstila nacionalni stub u ratna vremena, podseća Sumleni, a to pitanje je zainteresovalo zvaničnike sve do Kremlja, uključujući i njegove lidere. Josif Staljin je za vreme Drugog svetskog rata lično nadzirao filmsku produkciju da bi podigao moral i naredio je svom omiljenom reditelju Sergeju Ejzenštajnu da snimi ep „Aleksandar Nevski“, stvorivši mit o osmovekovnoj borbi između Rusije i „zlog“ Zapada.

Državni TV kanali su takođe promenili svoje programe, navodi Sumleni. Državni Prvi kanal emituje avanturističke filmove kao što je „Turski gambit“ i „Janjičari“ o, kako objašnjava, herojskim borbama ruske armije protiv Turske u 18. i 19. veku. Nekadašnji privatni kanal NTV koji je sada u vlasništvu Gasproma prikazuje seriju o ruskim marincima „Morski đavoli“, kao i seriju „National Park SpecOps“ o dnevnim izazovima jedinice za specijalne operacije u tajgi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari