Nedeljnik "Kragujevačke" zbog dugova ubuduće izlazi dva puta mesečno 1Foto: Tviter/Kragujevac slobodno

Nedeljnik „Kragujevačke“, koji baštini 85 godina dugu tradiciju „Svetlosti“ i „Nezavisne svetlosti“, zbog velikih dugova i blokade računa ubuduće će izlaziti dva puta mesečno, izjavila je FoNetu direktorka lista Gordana Božić.

Prvi put se „Kragujevačke“ nisu pojavile na kioscima prošlog četvrtka, 23. januara, zbog dugova od skoro četiri miliona dinara i dvomesečne blokade računa.

„Dugovanja štampariji su 2,5 miliona dinara, a dugovi prema zaposlenima 1,2 dinara. Nismo smeli da se dodatno finansijski opterećujemo i praktično smo prinuđeni na dvonedeljno izlaženje“, rekla je Božić i dodala da se nada da će građani Kragujevca i čitaoci „Kragujevačkih“ razumeti ovu promenu.

Nedeljnik pod nazivom „Kragujevačke“ izlazi od 2009. godine, nakon privatizacije „Nezavisne svetlosti“, kada je kompletna redakcije dala otkaz, ne želeći da rade pod pritiskom i cenzurom.

„Duže od jedne decenije uspevali smo da u ‘neprijateljskom’ finansijskom okruženju opstanemo ne odustajući od nezavisne i profesionalne uređivačke politike služeći isključivo interesu javnosti. Tako će biti i u buduće, jer se nećemo kockati sa poverenjem naših čitalaca“, rekla je Božić.

Ona je ocenila da se nezavisna uređivačka politika „Kragujevačkih“ ne dopada lokalnoj vlasti, koja uprkos obavezi da u lokalnom listu objavljuje oglase, to čini veoma retko, dok je javnim preduzećima zabranjeno da se oglašavaju u tom nedeljniku.

Božić je podsetila da je Kragujevac jedini grad u Srbiji, koji ne objavljuje konkurse za sufinansiranje medijskih sadržaja od javnog interesa zbog čega „Kragujevačke“, kao ni ostali mediji nemaju priliku da svojim projekima konkurišu za sredstva koje lokalna uprava izdvaja za te namene.

„U protekle dve godine ni Ministarstvo kulture i informisanja nije prihvatilo ni jedan naš projekat, a u Kragujevcu se konkursi ne objavljuju, tako da od države nemamo nikakve podrške“, istakla je Božić, dodajući da „Kragujevačke“ jedine prihode imaju od prodaje novina, objavljivanja oglasa, reklama i čitulja.

Ona je podvukla da prodaja tiraža ne može da pokrije troškove lokalnih novina u Srbiji, pa ni u Kragujevcu, a zbog „političkih ograničenja“, ozbiljno su smanjeni prihodi od marketinga.

Zbog toga, dodaje, tri stalno zaposlena i četiri honorarna saradnika mesecima ne primaju plate, a u proseku na svaka tri meseca dobiju po osam hiljada dinara.

„Mi smo uvek delili sudbinu naših sugrađana i s obzirom na tešku finansijsku situaciju, iznenađeni smo zaista velikim brojem ljudi koji su nam se javili sa željom da nam pomognu. To najbolje govori o poverenju koje imamo kod njih, a to je ono što nas ohrabruje i osnažuje da istrajemo u naporima da sačuvamo ‘Kragaujevačke'“, rekla je Božić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari