Predsednici osam zemalja Evropske unije sastali su se juče u Letoniji radi dvodnevnih neformalnih razgovora o budućnosti Unije i izazovima s kojima se suočavaju zemlje bloka. U razgovorima u Rigi učestvuju predsednici Nemačke, Italije, Poljske, Austrije, Mađarske, Portugalije, Finske i Letonije.

Predsednici osam zemalja Evropske unije sastali su se juče u Letoniji radi dvodnevnih neformalnih razgovora o budućnosti Unije i izazovima s kojima se suočavaju zemlje bloka. U razgovorima u Rigi učestvuju predsednici Nemačke, Italije, Poljske, Austrije, Mađarske, Portugalije, Finske i Letonije. To će biti njihov četvrti sastanak u nizu neformalnih susreta koje je 2003. pokrenuo tadašnji predsednik Portugalije Žorže Sampajo.
Cilj sastanaka je da predsednici dobiju priliku da temeljno i u opuštenoj atmosferi razgovaraju o problemima koji su pred EU. Na jučerašnjem dnevnom redu našle su se teme kao što su budućnost Unije i EU kao globalni igrač, a debata o proširenju bloka, na kojoj će učestvovati i grupa stručnjaka, zakazana je za danas. Očekuje se da se predsednici posvete i krizi u Ukrajini, kao i planiranoj izgradnji gasovoda koji bi povezivao Rusiju i Nemačku, čemu se protive Poljska, Švedska i baltičke zemlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari