Zoran PašalićPhoto: M.A./ATAImages

„Femicid je pogrešan termin jer muškarci ne ubijaju žene zato što su žene“, izjava je Zaštitnika građana Zorana Pašalića, u vezi sa kojom se i danas polemiše u javnosti.

Posebno zato što je rečena prvog dana kampanje Stop femicidu, pokrenute u susret Međunarodnom danu borbe protiv nasilja nad ženama, i to u godini u kojoj je u Srbiji ubijeno 27 žena.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković kaže za Danas da je za nju femicid najteži oblik ispoljavanja nasilja nad ženama u kojem ubistvo žene predstavlja najekstremniju manifestaciju nejednakih odnosa između muškaraca i žena.

– Do ubistva žene najčešće dolazi posle dugog i kontinuiranog psihičkog i fizičkog nasilja. Femicid je jedan od natežih društvenih problema u Srbiji i svaki vid relativizacije je neprihvatljiv i kontraproduktivan – ističe Janković.

Neprihvatljiva relativizacija femicida: Sagovornici Danasa o istupu Zaštitnika građana 1
foto FoNet Aleksandar Barda

Ćorović: Sramna izjava Zaštitnika građana

Aktivistkinja za ljudska prava Aida Ćorović ističe da je izjava Pašalića toliko sramna, čak i da dolazi od nepismenog i potpuno neobrazovanog čoveka, “a ako dolazi od strane Zaštitnika građana, onda to postaje ozbiljniji problem”.

– Na ovaj način, država Srbija, koja je oličena u institutu Zaštitnika građana, nema problem sa ubijanjem svojih građanki. Nije nama ništa novo da je ova vlast ekstremno nasilnička i dripačka, a sada smo dobili eksplicitne dokaze za to. Dakle, drage građanke Srbije, valjda je sada postalo jasno da na ovu državu i njene institucije ne možemo računati – kaže naša sagovornica.

Neprihvatljiva relativizacija femicida: Sagovornici Danasa o istupu Zaštitnika građana 2
Foto: Medija centar

Ćorović dodaje da nam je preostalo da se mnogo bolje samoorganizujemo i same obezbedimo pravdu i sigurnost za sve nas.

Oljača: Ko negira pojam femicida ne treba da se bavi ljudskim pravima

Marko Oljača, predsednik Društva za održivu budućnost “Koraci”, kaže za Danas da bi Zoran Pašalić zbog svoje izjave morao da podnese ostavku i da prestane da se bavi ljudskim pravima.

– Čovek koji negira pojam i postojanje femicida ili o društvu, pravu, državi i svom poslu ne zna ništa, ili zna, ali dozvoljava da ga u poslu rukovodi neznanje, i ideološka, patrijarhalna tumačenja problema i stvarnosti. U oba slučaja, nama takav Zaštitnik građana ne treba, jer takav ne može šititi građane – zaključuje Oljača.

Neprihvatljiva relativizacija femicida: Sagovornici Danasa o istupu Zaštitnika građana 3
Foto: Privatna arhiva

Pavlović: Femicid je ubijanje žena zato što su žene

Sanja Pavlović iz Autonomnog ženskog centra pita se da li možda Zoran Pašalić zna nešto „što niko od nas širom sveta koje se bavimo zaštitom žena od nasilja ne zna“

– Mada, pre će biti da svi imamo još mnogo da slušamo i učimo ako želimo da zaustavimo femicid – ubijanje žena zato što su žene – poručuje Pavlović.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari