Negatori genocida bave se njegovim opravdanjem i normalizacijom

Refik Hodžić, bivši direktor komunikacija Međunarodnog centra za tranzicionu pravdu i bivši glasnogovornik Haškog tribunala i Suda BiH o postgenocidnom dobu u Srbiji i regionu

Ostavite komentar


  1. Niko zločine ne negira,ali genocid se mora negirati jer mi nismo genocidni narod i definitivno nećemo dozvoliti da nas tako nazivaju.

    1. Ko je rekao da smo mi genocidni narod? Nijedan narod u istoriji nikad nije bio takav…

  2. Mislim da su od „negatora genocida“ jedino gori „propagatori“, oni koji permanentno „jašu“ na ovoj temi, nadajući se da će se takvim pritiskom postići odredjeni politički ciljevi, koji nisu postignuti ratom. Takvi „ubijaju“ saosećanje i pijetet čak, i kod onih koji smatraju da je svaki zločin, zločin, bez obzira na naciju i veru. Da ne govorim o onima kojima Srebrenica služi kao momenat da obavljaju veoma lukrativne poslove i pune svoje džepove.

  3. A zašto nema nikakve vesti o Bratuncu i Kravicama? Da li je to na drugoj planeti ili u BiH? Zašto niko od ambasadora i NVO ne dođe na pomen Srbima?

  4. Bratunac ..konjic ..kravice i svi gradovi u BIH 92 GODINA. .srbi ubijeni ako nisu uspeli otici ..alo. .muslimani pocistite ISPRED Base AVLIJE ima puuuuno smeca…udarili Str na srbe vi i hrvati …pa Str se onda pobili sa hrvatima…alo ne serete …FASISTI srbi du se branili ..nece Cam laz pomoci. .svu zlocini se moraju isto tretirati ..

  5. Američki reporter, Danijel Šefer, ostavio je u knjizi „Rekvijem za Evropu“ lično svedočanstvo o zverstvima muslimana nad srpskim civilima u Bratuncu: „Deca, odrasli, starci – sve je to stavljeno pred cevi, pod noževe, pod sekire, poneki nabijani na kolac: užasan masakr koji se odigravao gde god se našao živ čovek – u kućama, crkvama, bolnicama, školama… Samo na ovom groblju gde se trenutno nalazim, najvećem u Bosni, pokopano je hiljadu i trista Srba… Napustio sam Bratunac u ponoć.“

  6. Naše zablude počinju čitav milenijum pre genocida u Srebrenici. Nismo u stanju da u kontinuitetu sagledamo događaje počev od Nemanjića, mita o pobožnom Rastku i velikom ratniku Dušanu. Izmislili smo Obilića i 9 Jugovića, a u dobre momke ugurali kraljevića Marka Mrnjavčevića, osmanlijskog vazala. Ne smemo sebi da priznamo da su Karađorđevići svaki put kada zagusti bežali iz Srbije, da je Pašić, obožavani srpski političar običan prevarant, i on i njegova žena i njegov sin Rade, a Draža Mihailović prljavi koljač i izdajnik. Mi nemamo ni 10 godina u istoriji a da sami sebe nešto ne lažemo. Naš narod ne zna šta je i u čije ime Vojska kraljevine Srbije radila tokom I i II balkanskog, kao i Prvog i Drugog svetskog rata. Šta je domaća „demokratija“ radila između dva rata u Makedoniji, Crnoj Gori, BiH, Hrvatskoj i samoj Srbiji. Mi smo od genocidnih četničkih koljača napravili srpske junake a od junačke NOV izdajnike srpstva. Imamo pokvarenu političku i kulturnu elitu i još pokvareniju grupu istoričara, lažova, koji su uspeli sve da izvrnu naglavačke poslednjih 30 godina. Ako neko i može da pokuša da ospori presudu Međunarodnog suda zato što Mladić i Karadžić nisu u Srebrenici ubijali žene i decu, iako je bilo ubijenih starijih maloletnika, kako osporiti desetine hiljada poklanih Bošnjaka tokom ww2 i to pre svega žena i dece, i to baš tu u Istočnoj Bosni. Draža jeste ono što Mladić nije, klao pre svega žene i decu. Meni lično ostaje nejasno samo jedno. Zašto se bošnjački i hrvatski intelektualci tako uporno drža „Srebrenice“ a ignorišu genocid koji je počinila srpska buržoazija tokom ww2. Da ovi današnji veliki Srbi možda nisu u pravu kad kažu da nas Bošnjaci mrze? Kao da nam namerno tolerišu Dražu jer znaju da je ta stvar toliko otrovna da će nas sve pomoriti ako se ovako nastavi.

    1. Obrade, Vi ste i istoricar i filizof i genije poput Vucica. Zato Vam je i „istina“ bas kao i njegova – moze da bude, a ne mora da znaci. Jel i Vi pisete komentare 24/7?

    2. A mozda Obrade da promenite terapiju. Ova sadasnja vam samo pogorsava stanje.

  7. Na svu srecu izetbegovic i Bosnjaci ne moraju da menjaju svoju politiku posto je savrsena kao i oni sami, ubijenih Srba u BiH naravno nema, sve je izmisljotina i laz, u delu BiH gde su Bosnjaci vecina nema nikakvih problema, ekonomija cveta, plate su 2000 evra minimum te nema razloga za zamajavanje naroda nekakvim bosnjackim nacionalizmom, svojatanjem Bosne, izmisljanjem bosanskog jezika, prizemnim iskoristavanjem Srebrenice itd.

  8. U Srebrenici se dogodio težak ratni zločin koji je teško okarakterisati kao zločin genocida. To je jedini genocid u istoriji pred kojim stoji predznak tako geografski uskog toponima. Genocid nad Jermenima, Holokaust, Porajmos – genocid nad Romima, genocid u Ruandi… i onda ovaj, vezan za jedan gradić u Bosni. Bošnjacima je potreban zbog izgradnje identiteta, ali ceo narativ o tom zločinu kao o zločinu genocida podriva mogućnost pomirenja u BIH. Neko je ubedio Bošnjake da su Srbi imali plan da ih kompletno istrebe. Nikada nijedan takav plan u istoriji nije sprečen. Svaka genocidna namera dovodi do genocidne akcije koja je neselektivna – ubijaju se svi – i geografski apsolutna – događa se na celoj teritoriji. Ovde toga nije bilo. Srbi nisu imali plan o totalnom istrebljenju svih Bošnjaka. Srebrenica je užas ali taj užas ne ispunjava uslove da bude genocid. To je činjenica i ta činjenica omogućava Srbima da se sa tim zločinom suoče a Bošnjacima da se opredele za saživot. Sve drugo je dalje trovanje.

  9. Ako se iz Srebrenice odveze u Tuzlu 30000 žena, dece i starih osoba, to nije genocid. Ako se streljaju ratni zarobljenici bez suda, to je ratni zločin. Ako naoružani vojnici odbijaju da se predaju, pokušaju proboj i budu ubijeni, to nije ratni zločin. Ko god insistira na kvalifikaciji genocida, a to je pre svega zapad, taj ne želi pomirenje na Balkanu.Taj želi večiti plamen koji se uvek može raspaliti.

  10. Aутор очигледно има дупле стандарде. Напада оне који негирају геноцид у Сребреници, а назива лажовима оне који су именом и презименом, са кратком биографијом, средили списак погинулих Срба од стране муслиманских злочинаца. Сваки рат доноси зло, а рат производе зли људи. Већина нормалних људи у Босни никада рат не би започела и већина их и сада тако мисли. Зачетници рата су највећи злочинци, а све после иде стихијски. Ко је у том хаосу већи злочинац, то само Бог зна. А ви Господине Хоџићу, ако хоћете да пишете о овоме проблему, морате бити објективни.

  11. Čitam da još sahranjuju u Srebrenici, pa se pitam jeli to metkovi lutali svemirom odbijajući se o planete da bi se vratili da ubiju još nekog Muslimana u Srebrenici?! Genocid je jasno stručno definisan: „Uništavanje cele populacije, kao što su to radili nacisti nad Jevrejima, odakle je i prvi put u UN izrečena tačna ocena – genocid. Znači, ne samo ubijanje muškaraca, već i žena i dece koje su budućnost jednog naroda, jer žene nose gene još nerođene dece, a deca će da odrastu i moći će da prave i rađaju decu. Toga u Srebrenici nije bilo. Naprotiv. Srtreljani su muslimanski vojnici koji su izvršili genocid nad Srbima u selima oko Srebrenice, no i neki drugi pripadnici Muslimana koji nisu dobili priliku da ubijaju Srbe, i mali broj budućih pripadnika ubica Srba. No, tačno je da je SAD izvršila genocid nad Muslimanima ali tek posle ubijanja u Srebrenici, koji masakar je bio izveden u režiji NATO i Alije Izetbegovića, kako je svojevremeno priznao Šećerebej, prvi ambasador u SAD. No, Amerika je iskoristia tu trageduju da pokupi i preveze preko 65. hiljada Muslimana u SAD i njen moćni državni sistem ih „samelje“ da im je teško ući u trag. Ovo ne izmišljam već je moja supruga dr psihologije u Sent Luisu radila kao državni slubžbeni sa njima kada su doveženi Muslimani iz BiH. No, Srbi su ti koji prihvataju laž za da im strane države plaćaju npr. izdavanje nekog lista ili časopisa.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 24. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Bisera Veletanlić, muzičarka

Danas je list koji je društvu apsolutno neophodan. Šteta što nema više listova poput Danasa.