Negotin: Nadzor nad vađenjem potpoljene nemačke flote iz Dunava kod Prahova ugovorom poveren konzorcijumu tri firme 1Foto: Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture saopštilo je da zaključen ugovor za nadzor nad vađenjem potopljene nemačke flote iz Dunava kod Prahova. Nadzor je poveren konzorcijumu koji čine RINA Consulting iz Đenove, Eptisa Servicios de Ingenieria iz Madrida i DOK-International sa Pala.

Skoro osam decenija na dnu Dunava u blizini Prahova kod Negotinu trunu nemački brodovi, koji su bili deo crnomorske flote nacističke Nemačke.

Nemci su ih septembra 1944. sami potopili dok su se povlačili od napredujućih sovjetskih snaga.

Potopljeni brodovi ometaju rečnu plovidbu i zbog njih je plovni put na ovom delu Dunava sužen na 90 metara, a osim problema rečnog transporta zbog neeksplodiranih sredstava predstavljaju veliku opasnost.

Negotin: Nadzor nad vađenjem potpoljene nemačke flote iz Dunava kod Prahova ugovorom poveren konzorcijumu tri firme 2
Prahovo, nemački brodovi /Foto: Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture

Zato je prošle godine raspisan tender za uklanjanje ovih brodova, a nadzor nad ovim poslom kako je saopštilo Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, ugovorom je povereno konzorcijumu tri firme – RINA Consulting iz Đenove, Eptisa Servicios de Ingenieria iz Madrida i DOK-International sa Pala.

Vrednost ovog ugovora iznosi 2.479.500 evra

Inače, vađenje nemačkih brodova podrazumеva uklanjanjе 21 potopljеnog plovila iz Drugog svеtskog rata od 862 kilometra do 857 kilometra Dunava kod sela Prahovo, kako bi sе plovni put obеzbеdio za bеzbеdnu plovidbu.

Krajem avgusta prošle godine, potopljenu nemačku flotu obišli su tadašnji ministar građevinarstva Tomislav Momirović zajedno sa ambasadorom EU u Srbiji Emanuelom Žiofreom i direktorom regionalne kancelarije Evropske investicione banke za Zapadni Balkan Alesandrom Bragonciem.

U saopštenju ministarstva tada je navedeno da je vrednost projekta vađenja nemačkih brodova 30 miliona evra i da su srеdstva su obеzbеđеna iz krеdita Evropskе invеsticionе bankе i bеspovratnih srеdstava iz WBIF fonda.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari