Negotin: Naš profesor harmonike najbolji je na svetu 1Foto: S. M. J.

Za Stefana Nikolića, profesora u Umetničkoj školi “Stevan Mokranjac” u Negotinu, ova godina puna je uspeha koji su među najvećima u dosadašnjoj karijeri. Pobednik je prestižnog Svetskog trofeja harmonike, bio je šesti u veoma jakoj konkurenciji na internacionalnom takmičenju “Accordion Star” i prvi na takmičenju “Viva harmonica” u Aleksincu. Ništa manje značajni nisu mu ni uspesi koje postižu njegovi učenici.

Svetski trofej harmonike (Coupe Mondiale World Accordion Championships) jedno je od najvećih svetskih takmičenja.

U kategoriji klasične muzike, 18 godina i stariji učesnici, bilo je 29 takmičara iz čitavog sveta, a interpretaciju Stefana Nikolića, međunarodni žiri sačinjen od najeminentnijih profesora i koncertnih izvođača, ocenio je sa 26,06 poena, koji su mu doneli pobedu.

Ovaj mladi profesor harmonike bio je bolji za 0,3 poena od ruskog takmičara Jevgenija Ivanikova, dok je trećeplasirani u kategoriji starijih takmičara od 18 godina bio takmičar iz Češke, Martin Klimes, sa 23,63 poena.

U razgovoru saznajemo da se Svetski trofej harmonike svake godine organizuje u drugoj državi, kao i da je ovogodišnji organizovan onlajn.

Učešću na ovom značajnom muzičkom takmičenju, prethodila je nacionalna selekcija koju su i Stefan i njegova dva učenika prošli u aprilu.

-Jednostavno, hteo sam da vidim gde mi je mesto. U Umetničkoj školi “Stevan Mokranjac” bavim se pedagoškim radom. Ponosan sam na svoje đake na odseku harmonike i njihove rezultate, ali sam hteo i sam da se vratim u formu koju sam imao tokom svog školovanja, na fakultetu i nakon toga. Imao sam veću pauzu kada nisam svirao i ovo je bila prilika da prvo sebi pokažem koliko mogu – priča Stefan Nikolić koji je iz rodnog Leskovca došao u Negotin.

Negotin: Naš profesor harmonike najbolji je na svetu 2
Foto: S. M. J.

Stefanu koji je master akordeonista ovo nije bilo prvo učešće na Svetskom trofeju harmonike.

Bio je peti na Svetskom trofeju 2013, koji je održan u Samari, u Rusiji, što je, takođe, s obzirom na konkurenciju iz celog sveta, značajan rezultat.

Neka posebna očekivanja od ovog takmičenja nije imao, kaže, a program za takmičenje odsvirao je i snimio letos u školskoj sali i to iz prve.

-Za ovo takmičenje odlučio sam se za klasičnu muziku, iako postoje i varijete kategorije gde se svira animirana muzika. Opredelio sam se za kategoriju straijih od 18 godina, u kojoj se svira jedna etapa, slobodan program i rešio da sviram nekoliko kompozicija različitih epoha i kompozitora sa posebnim akcentom na ruske autore – pojašnjava mladi muzičar.

Preponosan je, kako ističe, i na uspeh dvojice svojih učenika koji su imali zapažen nastup na Svetskom trofeju harmonike.

-Nacionalnu selekciju u aprilu prošla su i moja dva učenika Bojan Ducić i Filip Matić, svako u svojoj kategoriji. Filip koji trenutno studira harmoniku u Nemačkoj, bio je 15. u kategoriji plus 18, dok je Bojan, koji tek četiri godine svira, osvojio deveto mesto u kategoriji do 16 godina – rekao nam je Stefan.

Od njega saznajemo i da su da su dobili poziv za učešće na narednom Svetskom trofeju koji je u Kini.

– Svako takmičenje, svaki nastup mnogo znači učenicima i, naravno, meni jer je to prilika i da se druže i čuju kako drugi sviraju. Na kraju krajeva to je prilika da i sami vide gde su i kakve su im dalje profesionalne mogućnosti – kaže Stefan Nikolić, dodajući da bi “bilo lepo kad bismo mogli da obezbedimo sredstva i odemo, jer sami ne možemo, s obzirom na to da troškovi prevazilaze naše mogućnosti”.

U negotinskoj Umetničkoj školi mladi profesor trenutno radi sa tri grupe, od po devet učenika, u osnovnoj i srednjoj muzičkoj kojima predaje kamernu muziku.

U svojoj klasi harmonike ima još deset učenika. Sa svima njima Stefan Nikolić uvežbava nove programe, tehniku sviranja, priprema ih za novu školsku takmičarsku sezonu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari