Negotin: Obeležavanje dana pogibije Hajduk Veljka 1Foto: S. M. Jovanović

Muzej Krajine će i ove godine obeležiti dan pogibije legendarnog branioca Negotina u Prvom srpskom ustanku, Hajduk Veljka Petrovića. Osim okupljanja kod spomenika na mestu pogibije Hajduk Veljka u četvtak, 11. avgusta, istog dana će u Muzeju Hajduk Veljka u Negotinu biti otvorena izložba “Vojvoda Negotinske nahije”.

Negotinci po tradiciji obeležavaju dan pogibije Hajduk Veljka Petrovića, okupljanjem na spomen kompleksu na mestu pogibije čuvenog krajinskog junaka.

Tako će biti i ove godine, u četvrtak, 11. avgusta, i kraj spomenika Hajduk Veljka sveštenici Srpske pravoslavne crkve služiće pomen.

Ovaj spomenik podignut je 1892. na mestu pogibije legendarnog branioca Negotina i prilikom njegovom otkrivanja, Beogradsko pevačko društvo premijerno je izvelo Mokranjčevu Šestu rukovet, odu Hajduk Veljku i Negotinu, koja je specijalno napisana baš za tu priliku.

Autori spomenika su arhitekta Jovan Ilkić i vajar Đorđe Jovanović koji je izradio bronzani medaljon sa likom legendarnog junaka.

Na spomeniku koji je pod zaštitom države i predstavlja nepokretno kulturno dobro kao spomenik kulture ispisani su zapisi sa posvetom u stihovima pesnika Dragomira Brzaka i Ljube Nenadovića, a ispod poprsja reči Hajduk Veljkove: „Glavu dajem, Krajinu ne dajem!“.

Povodom obeležavanja dana pogibije Hajduk Veljka, u organizaciji Muzeja Krajine Negotin u četvrtak veče biće otvorena izložba “Vojvoda Negotinske nahije” autora Vesne Nikolić, Sanje Radosavljević i Ivice Trajkovića u Muzeju Hajduk Veljka u Negotinu.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari