U Negotinu gostuje izložba "Naša sugrađanka kraljica Draga: između slave i anateme" 1Foto: Muzej Krajine Negotin

Nastavljajući ovogodišnju izlagačku sezonu, Muzej Krajine u Negotinu u saradnji sa Muzejom rudničko-takovskog kraja iz Gornjeg Milanovca, organizuje izložbu „Naša sugrađanka kraljica Draga: između slave i anateme“ posvećenu kraljici Dragi Obrenović.

Zanimljiva izložba, koju su već videli posetioci u više gradova u Srbiji, posvećena je znamenitoj i veoma obrazovanoj Gornjomilovančanki, supruzi kralja Aleksandra Obrenovića i ukazuje na značajne detalje, uspone i padove, ne tako omiljene žene u srpskom narodu.

Autori izložbe, viši kustosi Muzeja rudničko-takovskog kraja, istoričarka umetnosti Ana Ranković i istoričar Aleksandar Marušić, predstavili su ovom izložbom najvažnije momente iz života kraljice Drage, konceptom kojim se u potpunosti osvetljava njena ličnost i uloga od rođenja 1866. godine, devojaštva, dvorske službe kod kraljice Natalije Obrenović, udaje za kralja Aleksandra Obrenovića do tragičnog kraja života 1903. u Majskom prevratu,

Izložba „Naša sugrađanka kraljica Draga: između slave i anateme“ biće u Muzeju Hajduk Veljka u Negotinu do 10. maja ove godine, a izložba će biti otvorena u utorak, 4. aprila.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari