Rade Panić foto medija centarfoto medija centar

Povodom najave državnog sekretara ministarstva zdravlja Mirsada Đerleka da će uskoro biti završen pravilnik po kome će doktori dobijati platu u zavisnosti od toga koliko rade, predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije dr Rade Panić kaže za Danas da je ta oblast već regulisana zakonom.

– To o čemu priča državni sekretar Đerlek je već poznato, ali to nije norma već se zove lista izvršenja u Pravilniku o bližim uslovima za obavljanje zdravstvene delatnosti u ustanovama koje je osnovala Republika, odnosno u državnom zdravstvu – objašnjava Panić.

Navodi da se mere izvršenja odnose na sve, osim na lekare specijaliste urgentne medicine i specijaliste anestezije.

– Hirurg ima tačno određen broj pregleda, broj prijema i otpusta, broj operacija i svega ostalog. Nije reč o meri izvršenja samo za hirurge, nego i za ginekologe, za lekare opšte medicine i za sve ostale – kaže sagovornik Danasa.

Prema njegovim račima, neprihvatljivo je da najviši predstavnici ministarstva ne poznaju važeće akte koji se tiču zdravstva.

– Ministarka Danica Grujičić, koja je skoro pred penzijom, morala bi da zna koji su to važeći zakoni u zdravstvu. Mirsad Đerlek trebalo bi da zna da u merama izvšenja u akreditovanoj ustanovi, broj pregleda u jednoj ambulanti podrazumeva između 30 i 35 pregleda, a da ih kolege imaju po 70. Zato, neka Mirsad Đerlek svima spremi duplu platu, ako bude hteo da nas plaća po učinku – kaže Panić.

Ističe da je, primera radi, on sam ovoga meseca imao preko 40 sati dežurstva.

– Nisu od mene tražili pismenu saglasnost, ne zna se kada će mi platiti višak od 40 sati, nisam iskoristio jedan jedni slobodan sat na koji imam pravo kao predsednik republičkog sindikata. Dakle, lekari i zdravstveni radnici u Srbiji ckravaju, zato što nas vode nesposobni, koji ne poznaju ni akte po kojima treba da se radi – kaže Panić.

Smatra da bi nadležni trebalo da se bave onim što im zakon nalaže, a to je organizacija zdavstvene zatite.

– Bave se populizmom, non – stop izbacuju neke nove vesti, a da ni o jednoj nisu pročitali ni važeće akate. Objasnite ministarki i Đerleku da će sprečiti da kolege rade privatno, kada budu videli da imaju 30 odsto, koliko im Zakon o radu dozovljava u državnoj ustanovi prekovremenog rada, a direktor, koji je vršilac dužnosti u 60 odsto slučajeva, a koje ministarka ne može da postavi već tri meseca, jer joj političari ne daju, ti direktori, dozvoljavaju kolegama, za procenat, da rade privatno – kaže Panić.

Objašnjava da doktori koji rade privatno, zapravo rade „dva i tri radna vramena i nisu sposobni, ni na jednom poslu“.

– Sve to već pet godina važeći Zakon o platnim grupama i razredima regulište. Prvo treba ukinuti skraćeno radno vreme, pa će ministarka imati više sati zdavstvenih radnika na raspolaganju, ali će morati da iz budžeta plati javne službenike onako kako to zakon nalaže. Međutim, primena tog zakona, odložena je do 2025. godine – objašnjava on.

Panić kaže da su medicinske sestre, tehnčari i lekari u Srbiji gladni, kao i da nemaju topli obrok, iako rade duplo, u odnosu na ranije.

“Obavestite, molim vas, Mirsada Đerleka da nam je topli obrok i regres u koeficijentu, a važaći zakon o platnim grupama i razredima, ne vidi da može da bude u koeficijentu, niti Zakon o radu – objašnajva Panić.

Poziva državnog sekretara da, kako kaže, „pročita sve dopise Sindikata lekara i farmaceuta Srbije unazad pet godina, pa tek onda da izađe u javnost“.

– Mirsad Đerlek prvo da se vrati u klupu da pita pravnu službu koji su važeći zakoni, da vidi kako da ih primeni i da vidi koji ne valjaju, pa tek onda da nešto kaže, jer da biste nešto rekli narodu, morate nešto i da znate, kaže Panić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari