Nekadašnji predsednik MZ Bačko Gradište, protiv kog se vodilo čak 17 sudskih postupaka zbog kritike opštinske vlasti - oslobođen optužbi 1Foto: Privatna arhiva

Vladimir Jovanović nekadašnji predsednik Mesne zajednice Bačko Gradište protiv kog se vodilo čak 17 sudskih postupaka, zbog kritike opštinske vlasti u Bečeju, oslobođen je optužbi. Viši sud u Zrenjaninu usvojio je njegovu žalbu i preinačio presudu Osnovnog suda u Bečeju.

Još 2019. godine 29 odbornika Srpske napredne stranke i Pokreta obnove Kraljevine Srbije tužilo je krivično Jovanovića, člana Demokratske stranke, zato što je, navodno, na zatvorenoj Fejsbuk grupi „Politički forum Bečeja“, napisao da su odbornici koji su glasali za predsednika opštine Bečej, „debili i glasačka mašina“.

Njih 12 je odustalo od postupka, dok ostalih 17, među kojima je i Nenad Tomašević, narodni poslanik POKS-a, u svojim tužbama od Jovanovića traže 50.000 zbog povrede ugleda i časti. Ukupno 850.000 dinara.

Sudija Osnovnog suda u Bečeju Goran Čimburović 28. novembra 2022. godine Jovanovića osudio sudskom opomenom i obavezao ga je da plati troškove punomoćnika tužilaca.

Jovanović kaže da u postupku nije dokazano da je on napisao sporni osvrt na lokalnu političku situaciju.

Viši sud u Zrenjaninu je potom usvojio žalbu njegovog advokata i vratio slučaj na ponovno suđenje.

Međutim, sudija Osnovnog suda u Bečeju je smatrao kako nije potrebno ponovo prolaziti kroz ceo slučaj i ispitivati svedoke, te je ekspresno doneo novu odluku. Jovanović je opet proglašen krivim.

„Jasno mi je da je ovo pritisak na mene kao člana DS, koji kritikuje vlast. Što se mene lično tiče, zdravlje mi je narušeno nenormalno, posao mi više ne ide kako treba, sve to povlači jedno drugo. Nisam ništa napisao i osuđuju me za nikakvo delo. Posle presude Višeg suda koje je prihvatilo sve zahteve odbrane, moj branilac je tražio da se ponovo dovedu svi svedoci, ali sudija je to odbio i osudio me posle jednog ročišta“, rekao je posle ove ponovne presude Jovanović.

Na kraju je Viši sud u Zrenjaninu je 13. marta 2023. godine usvojio žalbu i preinačio presudu Osnovnog suda u Bečeju tako što je Jovanovića oslobodio optužbe. Obrazloženje oslobađajuće presude je da delo za koje se Jovanović tereti nije krivično delo.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari