U Bečeju 17 bivših i sadašnjih odbornika SNS i POKS tužili člana DS 1foto: Radovan Balać/Danas

U Osnovnom sudu u Bečeju završeno je suđenje po tužbi 17 sadašnjih i bivših odbornika SNS I POKS protiv Vladimira Jovanovića, člana DS iz Bačkog Gradišta za povredu ugleda i časti. Sud je presudio tako da je Jovanoviću izrekao sudsku opomenu, ali je odbacio zahteve tužilaca da im isplati po 50.000 dinara na ime naknade za narušen ugled i povređenu čast. Doduše, moraće da plati troškove suđenja za dve parnice, ukupno više od 700.000 dinara.

Šta je to povredilo čast i ugled naprednjaka i poksovaca, pa su presavili tabak i podneli istovetnu tužbu sudu?

Na profilu zatvorene fejsbuk grupe bečejskih demokrata pre dve godine objavljen je, kako su tvrdii tužioci, uvredljiv komentar u kome su odbornici vladajuće koalicije nazvani debilima, jer su za određenu odluku glasali po nalogu stranačkog vrha. Glasanje je bilo tajno.

Vladimir Jovanović je tvrdio da on nije napisao taj komentar, te da je svoju lozinku za pristup profilu davao svima koji su želeli da nešto objave na tom nalogu. Uz to, on nije nikoga pomenuo poimence, ali se 17 odbornika navodno prepoznalo u toj kvalifikaciji.

Jovanovića bečejska vlast, kako tvrdi, već godinama pritiska, bilo je i pokušaja reketiranja, pretnji, lepili su posmrtnice sa njegovom slikom po selu. Na prijave u policiji su mu poručivali da to zaboravi.

Prema rečima potpredsednika DS Miodraga Gavrilovića, u ovom slučaju je reč o klasičnom političkom procesu i pritisku na članove opozicije u cilju zastrašivanja.

On je posetio na izjavu predsednika države gde je rekao:

-„Srpski narod je lenj, ološ, bitange prve klase, nesposobni, nedovoljno marljivi, vi niste normalni…“. Imamo nekoga ko javno iznosi u medijima kvalifikacije i omalovažava narod, građane naše države i – ništa. A s druge strane, imate političku debatu u kojoj se takođe iznose kvalifikacije ljudima da su mašinerija i da bez ikakvog razmišljanja izglasavaju ono što se od njih traži“, naveo je Gavrilović, istakavši da je reč o političkom progonu prema čoveku koji je bio predsednik MO DS u Bačkom Gradištu.

Aleksandar Vučić je sličnu, ako ne i istovetnu kvalifikaciju, izrekao i kada je komentarisao noćno rušenje u Savamali, rekavši da su to uradili „kompletni idioti“ i zbog toga ga niko nije tužio.

Gavrilović je ocenio da kod nas nema podele vlasti na zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast, jer je svu vlast uzurpirao jedan čovek i kazao da se kroz presudu Jovanoviću pokazuje sva destrukcija našeg pravnog sistema.

Podsetio je Gavrilović i na presudu suda u Strazburu u predmetu Bodrožić protiv države Srbije u kojoj je pred našim sudovima osuđen zbog izrečene reči „fašista i idiot“. Presudu je Sud za ljudska prava poništio uz obrazloženje da je srpsko pravosuđe prekršilo pravo na slobodu izražavanja.

„Ljudi kada se nalaze u političkoj borbi imaju pravo da iznose svoje mišljenje, kvalifikacije o onome što vide pred sobom. To se ne sme ni na koji način sprečavati u državi Srbiji“, naglasio je Gavrilović.

Potpredsednik DS je naveo da vlast progoni mnoge članove te stranke zbog onoga što su nešto rekli ili napisali i poručio da je važno 4. aprila otškrinemo vrata slobodi mišljenja, govora, pisanja, kretanja, rada, života…

Goran Radojev, član Glavnog odbora DS, je kazao da vlast na jednom čoveku iz male sredine želi da pokaže kako prolaze politički neistomišljenici i poruka opoziciji da će svi tako proći ako se suprostavlljaju vlasti.

On je poručio da će DS stati u zaštitu iza svakog svog člana i građanina koji doživi slične pritiske. Radojev je dodao da su podnete žalbe Apelacionom sudu na presudu i da će, ako bude bilo potrebno, zaštitu tražiti i u Strazburu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari